Indlæg

8 gode grunde til at træne under din graviditet

26. oktober 2018 | Graviditet

Graviditet og træning

Ja, det er godt for dig at træne under din graviditet. Det har du måske hørt før?

 

Stadig ikke kommet igang?

Det kender vi godt! Men det er simpelthen så fordelagtigt at dyrke motion under din graviditet, derfor har vi valgt de 8 bedste grunde, så vi måske kan få dig op af sofaen og ned til os og vores gravid-bootcamp. Og bor du ikke i Aarhus, kan du stadig komme i gang.

Ikke?!

Nå, her kommer de:

  1. Reducerer ryg- og lændesmerter, bækkengener og spændinger

Når du træner under din graviditet, er især din styrke og core-træning med til at forebygge smerter og skader. Relaxin er et hormon som udløses, når du er gravid. Det gør alle dine ”bløde” muskler blødere, således at du mister kraft i musklerne. Derfor er det super vigtigt at styrketræne under din graviditet, samtidig med at du styrker din kernemuskulatur gennem effektive øvelser.

Sørg for at fokusere på øvelser, hvor du kan formå at holde opspænd i din core og bækken, mens du udfører øvelserne. Drop lige mavebøjninger fra 2. trimester og frem. Og sørg for kontinuerlighed. Kom afsted eller lav øvelser derhjemme minimum 2 gange i ugen af mindst 25-30 min! Så er du godt kørende. Og lad nu endelig være med at tage råd fra andre der ikke har en uddannelse indenfor træning under graviditeten. Det er mange ting, du skal være opmærksom på, og har du specifikke problemer i ryg/bækken området, er råd fra en fitnessinstruktør altså ikke nok. Heller ikke hvis de selv har været gravid. De skal være uddannede!

Og når det er sagt, så lad også være med at undlade træning, fordi du ikke ved, hvad du må og ikke må. Alle vores øvelser under ”gravid” kategorien må du gerne lave. Og er du i tvivl om, hvad du ikke må, så se vores online webinar gratis her på hjemmesiden.

 

  1. Kan forebygge og ”behandle” svangerskabdiabetes.

Ok, et andet ord for at ”behandle” er ”holde nede” i denne sammenhæng. Det er ikke fordi træning og kost kurerer din diabetes, men det kan på alle måder holde symptomerne nede og gøre din hverdag meget lettere. Ser du, når du træner, hjælper du kroppen med at balancere dit blodsukker, hvilket kroppen har svært ved, når du har svangerskabsdiabetes. Endvidere sørger motion og god kost for at supplere kroppen med de næringsstoffer, den har brug for. Og på samme tid sørger du for at holde dit insulinniveau så stabilt som muligt. Den største årsag til diabetes under graviditeten er inaktivitet og forkert kost. Sørg derfor for at forebygge svangerskabsdiabetes ved at holde dig aktiv og spise sundt. Hvis du har brug for inspiration til sunde opskrifter, kan du finde mange på vores blog.

 

  1. Forbedrer din holdning

Dit tyngdepunkt ændrer sig under din graviditet, og sørger du ikke for at bibeholde styrke i dine baglår, ryg og core, vil din holdning forfalde drastisk i løbet af 2. og 3. trimester, og det kan resultere i rygproblemer. Ved at lave øvelser for din ryg, lænd og baglår, hjælper du din krop med at bibeholde styrken og dermed forbedre din holdning. Træning sørger også for, at du har mere kontrol over din muskulatur og fin-motorik. Dette er også gavnligt efter fødslen, hvor de allerfleste mødre får en voldsomt forringet holdning.

 

  1. Forbedrer din søvn

Træning reducerer stress og gør din krop træt. Studier har vist, at regulær træning hos gravide forbedrer deres søvn markant. Fysisk aktivitet øger også søvn kvaliteten, og forbedrer tiden vi sover dybt på. Så hvis du, ligesom alle andre gravide, har liiiidt svært ved at sove godt, er træning helt klart at anbefale!

 

  1. Forbedrer din styrke, udholdenhed og kondition

Dette er ikke raket videnskab, men alligevel vil jeg have lov til at nævne at kroppen trækker STORE fordele af din træning, når du er gravid. Du bliver både stærkere, hurtigere og mere udholden, hvilket er godt for alm. livsstilssygdomme og dit generelle helbred. Udover det er det også godt for din krop, når den under graviditeten har andre udfordringer end normalt. Sørg for at træne under din graviditet. Det er altså så vigtigt for dit velvære og din sundhed under hele svangerskabet!

 

  1. Forbereder din krop på fødslen og tiden bagefter

Ville du løbe et marathon uden at træne op til det? Måske, men jeg kan så fortælle dig, at det vil blive en hård og ulidelig erfaring, som du kun vil ønske dig ud af. En fødsel er lig med et marathon. Den varer som regel længere, men kroppen bruger mindst ligeså meget energi. Du skal derfor træne op til din fødsel på samme måde, som man træner op til alt muligt andet. Sørg for at udfordre dig selv med spændende øvelser og nye træningsrutiner. Sørg for at få pulsen op og få styrken forbedret. Sørg for at træne din hjerne – gerne med mindfulness. Sørg for at give dig selv og din krop de allerbedste vilkår og det bedste udgangspunkt for en god fødsel, som du ved, du er i stand til at gennemføre.

 

  1. Forbedrer dit humør og energi og dermed forbedrer babys forhold i livmoderen

Endorfiner er din ven. Og de kommer i et flow under og efter træning. Har du nogensinde fortrudt en træning? Nej vel?! Man får energi, man ikke vidste, man kunne få, og man bliver glad i låget af at træne. Ikke kun kan det forebygge efterfødselsdepression, det kan også give dig en positiv tankegang under din graviditet, som smitter af på babys forhold. Win – Win situation, for sure!

 

  1. Gør det lettere for dig at komme tilbage i form efter fødslen

Når du har været fysisk aktiv under din graviditet, har du lettere ved at komme tilbage i form efter fødslen. Ikke kun fordi din krop har et bedre udgangspunkt, men også fordi det ikke virker så uoverskueligt at begynde din træning igen.

 

Stadig ikke overbevist?

Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål til træning under din graviditet eller ønsker at prøve vores fit moms 2 be bootcamp.

Se vores webinarer om træning under alle 3 trimestre for mere information!

 

 

 

referencer:

http://jcsm.aasm.org/viewabstract.aspx?pid=29078

 

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT