Indlæg

Alm. Symptomer under 1. trimester

22. januar 2019 | Graviditet

Symptomer

 

Er du gravid? Tillykke med det! Det er bare SÅ FANTASTISK at være i stand til at skabe et nyt liv. Men medaljen har også en bagside… Du vil måske opleve en masse symptomer. Jeg prøver at liste de mest almindelige. Måske du kan genkende nogen af dem?

 

Hård mave

Forstoppelse er meget almindelig under det første trimester. Faktisk ligeså almindelig som løs mave. Ja, kroppen skal lige finde ud af, hvad der egentlig sker, og det kan ofte resultere i at man bliver forstoppet. Kontakt din læge inden du bruger præparater der hjælper mod forstoppelse.

 

Ømme bryster

Som i virkelig ømme. Sådan; “helst ikke rør mig overhovedet” type bryster. Ofte bliver de også større. Men ømheden er nu det som virkelig trænger igennem.

 

Udebleven menstruation

No,shit sherlock?

 

Kvalme

Den er invaderende. Og den kommer altså ikke kun om morgenen. Kvalme plejer først at melde sin ankomst omkring uge 6. men det er altså helt normalt at få den både før og efter det tidspunkt. Ikke alle oplever opkastninger. Men efter egen erfaring er kvalmen mindst ligeså slem. Hvis du lider at graviditetskvalme, kan du læse vores 6 bedste råd mod kvalme indlæg lige her!

 

Murren i underlivet

Det kan føles som om din menstruation er på vej. Det er godt gang i dit underliv, så gå ikke i panik hvis du oplever menstruationssmerter, selvom du er gravid. Oftest er det helt ufarligt og ganske normalt. Hvis du er nervøs, kan du selvfølgelig kontakte egen læge.

 

Ligamentsmerter

Av, av, av. Har du prøvet at nyse, og lige pludselig gør det bare smadder ondt ved lysken? Det er ligamentsmerter, og de kommer, fordi livmoderen skal til at udvide sig. Det føles som jag og er helt normalt. Men også ret smertefuldt.

 

Træthed

Som i invaliderende træthed. Hele tiden. Det er belastende, men kroppen er på overarbejde. Så tag en morfar. Og en mere. Og en mere. Det bliver bedre!

 

Pletblødninger

Der er rigtig mange, der oplever blødninger i det første trimester. Det er meget normalt.

På sundhed.dk skriver speciallæge Lone Hvidman følgende;

  • Blødning fra skeden er en hyppig tilstand i de første 12 uger af graviditeten
  • Hvis blødning optræder sammen med smerter, er der mistænke om spontan abort.
  • I sjældnere tilfælde kan det dreje sig om graviditet uden for livmoderen. Begge tilstande skal vurderes af en læge.
  • Blødning i sidste halvdel af graviditeten uden smerter kan skyldes forliggende moderkage.
  • Smerter ved blødning kan skyldes løsning af moderkagen.
  • Er blødningen samtidig med veer, vil det oftest dreje sig om tegnblødning.
    • Tegnblødning er en lille og helt normal blødning, der kan være et af de første tegn på begyndende fødsel.

Kilder: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/gode-raad/bloedning-i-graviditeten/

Hvis du bliver bekymret eller oplever smerter i forbindelse med blødning i det første trimester, opfordrer jeg til at tage kontakt til lægen.

 

Humørsvingninger

Hormonerne kører på fuld skrue, og det kan altså resultere i humørsvingninger allerede fra første trimester. Jeg håber for dig, at du har en god kæreste og gode venner, som kan bære over med dig 😉

 

Hyppige toiletbesøg

Altså man skal bare rigtig ofte tisse, når man er gravid. Og der kommer ikke ret meget ud. Det sker altså allerede fra første trimester, fordi relaxin frigives, som gør blæren blødere. Det er belastende men også helt normalt.

 

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT