Indlæg

5 måder der kan reducere din graviditetskvalme!

29. oktober 2018 | Graviditet

Graviditetskvalme?

Ja, det er virkelig ikke noget der er værre end at kaste op eller gå rundt med konstant kvalme. Men, det er alligevel realiteten for rigtig mange gravide, især i løbet af det første trimester. Nogle kaster ikke op, men går blot rundt og er utilpas hele dagen.

Det var min virkelighed, indtil uge 17 med alle 3 børn. Puha. Man føler, at man ingenting kan, og det eneste der hjalp mig var træning/fysisk bevægelse og at spise noget hele tiden. Det resulterede så også i, at jeg tog en del på den første del af graviditeten, hvor de fleste tager mest på i den sidste del. Nogle er dog så plaget af opkast, at de ingenting kan holde nede, og så skal man opsøge en læge for at få væske i drop, hvis det ikke stopper, og man får det fysisk dårligt.

Men, hvis du enten er plaget af kvalme og opkastninger eller blot kvalme, til en ikke-udpræget grad, kan du prøve nogle (eller alle) mine små tips nedenunder!

 

Spis lidt og ofte

Ved at spise små måltider, med gode kilder til proteiner og fiber, kan du holde din tarm aktiv og dit blodsukker stabilt. Hvilket alene kan reducere kvalmen og opretholde dit energiniveau. Vælg små portioner da større portioner kan fylde maven op til en grad der ikke er hensigtsmæssig. På samme tid kan du oftere tillade dig at proppe noget i munden, når dine portionsstørrelser er mindre.

Tag gerne noget knækbrød med på arbejde, som du kan knække over og snacke løbende. Du kan også vælge nogle af vores ”kvalmestillende” opskrifter, som du finder på vores blog. Der er ikke evidens for, hvor ofte man skal spise, for at det har en positiv indvirkning på kvalme under graviditet. Men der findes til gengæld evidens for at hyppige små måltider kan reducere kvalme, der er forbundet med graviditet. Se kilder nederst i indlægget.

For mig var det tilpas nok at spise omkring 6-7 gange i døgnet, men prøv dig frem og se hvad der hjælper dig, vi er jo alle forskellige.

 

Spis kolde retter fremfor varme

Kolde retter siges at virke mindre ”pressende” end varme, i forhold til hvordan kroppen processerer fødevarerne. Der findes umiddelbart ikke noget evidens på dette, men derfor oplever mange gravide at en kold, sprød salat virker mindre voldsom end en varm flæskesteg og persillesovs ret. Det handler igen om at prøve sig frem. Isterninger er en craving hos mange gravide, og forskere spekulerer i, om det kan have noget med jernmangel at gøre. Men ikke desto mindre var det helt klart min redning under alle graviditeter. Jeg ELSKEDE at knuse isterninger dagen lang!

 

Fjern dufte du får kvalme af – og tilføj kvalmestillende dufte

Oh yeah. Vi har alle prøvet at stå i kø bagved en der har en parfume på, som umiddelbart får brækfornemmelsen frem i os. Eller at dufte til noget du normalt kan klare, men som bare slet ikke er det, du skal dufte til nu, hvor du er gravid. Alle de dufte du kan fjerne, der virker kvalmende på dig, vil jeg helt klart anbefale. Man må altså godt bede kæresten droppe parfume, hvis man er ved at kaste op over at give ham et knus. Man kan også pænt fortælle kollegaen der deler plads med én, at du normalt godt kan lide deres parfume, men om de måske har lyst til at tone lidt ned for den, fordi det giver en kvalme. Der er måske ikke alle kollegaer der ønsker at tage det hensyn, men det skader ikke at spørge.

 

Prøv alternative behandlinger

Jeg har ikke selv været til så mange alternative behandlinger for at reducere min kvalme. Men man når måske til et punkt, hvor man vil gøre alt for at kunne være bare en anelse mere velfungerende igen. Derfor nævner jeg lige de behandlinger andre har haft erfaringer med, hvis du er nået dertil, hvor du nærmest ikke kan holde dit liv ud mere.

  • Seaband – brugt til at reducere køresyge hos børn og voksne. Der er dog også mange der bruger det under sin graviditet. Du har det simpelthen på som et armbånd og teorien er, at det fungerer som et akupressur på forsiden af håndleddet, hvor der efter sigende er et punkt som kan stimuleres.
  • Akupunktur – Akupunktur mod graviditetskvalme er noget du kan prøve, og se om du synes, det hjælper dig. Jeg har ikke selv prøvet det, men der er da flere der mener det har hjulpet dem, så hvorfor ikke give det et forsøg?

 

Spis en af vores kvalmestillende kiks

En tom mave, og stærkt lugtende mad kan øge eller trigge kvalme. Derfor er kiks, knækbrød og muslibarer fine, da de har en neutral smag og lugt og ikke kræver at skulle vente længe på maden, når maven er ved at være tom. Vi har lavet en opskrift på kvalmestillende kiks, hvor vi har inkluderet de ingredienser der har vist sig at være mest kvalmestillende!
De smager i hvert fald meget godt om ikke andet!

Opskriften ses herunder 😉

 

KVALMESTILLENDE KIKS

Ingredienser:

250 gr fuldkornsmel fra finax eller mandelmel fra urtekram

2 tsk. stødt ingefær

3/4 tsk. stødt kanel

1 tsk. bagepulver

1/4 tsk. salt

185 gr  smør, blødgjort

3-4 spsk fløde

120 gr sukkererstatning 1:1 fra easis eller alm hvidt sukker

1 æg

1 spsk  appelsinsaft

30 gr melasse

 

Instruktioner:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader. Rør mel, kanel, ingefær, bagepulver og salt sammen.
  2. Rør mel, kanel, ingefær, bagepulver og salt sammen i en skål.
  3. I en anden skål tilsætter du smør og sukker og pisk det sammen til det bliver helt fluffy (ca 7-10 min). Derefter putter du fløde i, og pisker ca. 3 min mere.
  4. Slå ægget i skålen med smør, sukker og fløde. Tilsæt derefter appelsinsaft og melasse.
  5. Tilsæt gradvis de tørre ingredienser og rør rundt imens.
  6. Placer dejen i fryseren i 10 til 15 minutter, ellers er de umulige at arbejde med.
  7. Rul dejen til kugler (ca 12 stk) og placer dem på et bagepapir og en rist. Tryk kuglerne lidt ned med en gaffel.
  8. Bage kagerne i 8 til 10 minutter, og lad dem så sidde på risten i 5 minutter, før de overføres til et stativ til afkøling.

Referencer:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/

 

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT