Fertilitet 

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Familie

Det essentielle graviditet - og baby forløb

Anbefalinger

Tips & Tricks

Fællesskab

Familieliv

Parforhold

Rejse

Selvomsorg

Graviditet, Kost, Sundhed

Vægtvedligeholdelse under graviditeten – forhøjet BMI? 

Jeg er Maria

Jeg er vores faglige bidragsyder når det kommer til at fra delte mavemuskler, bækkengener, ernæring under og efter graviditeten, opstart på fast føde og ikke mindst sundhed i forbindelse med infertilitet

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Få hjælp, tips og støtte under din graviditet!

Lyt med til podcasten hos Morsomhed lige her

Under graviditeten er der mange, der har svært ved at acceptere vægtøgningen. 

Måske især dig der var lidt overvægtig, inden du blev gravid. 

Personlig havde jeg det i hvert fald lidt stramt med at se vægten gå op, uden at jeg havde særlig meget kontrol over det. 

Hvor meget skal jeg tage på under graviditeten? 

I forhold til livmoderens volumen, blodmængde, moderkage, fedtdepotet, baby, væske osv siger man, at gennemsnittet bør ligge mellem 10-15 kg i vægtøgning. 

Nogen tager mere på og andre mindre. Det er normalt, at det varierer, og du bør derfor ikke sammenligne dig selv med andre.

Må jeg godt tabe mig under min graviditet? 

Se det er en lidt anden snak. Du bør ikke gå på kur, når du er gravid. Det betyder, at du ikke skal spise efter et bestemt kalorieindtag eller være restriktiv med fokus på at opnå et vægttab. Årsagen til dette er, at det kan være usundt for dig og din baby på grund af frigivelse af ketoner og underernæring. Sørg i stedet for at spise sundt og varieret. Undgå sukker og raffinerede kulhydrater. Spis dig mæt i grøntsager fremfor hurtige snacks. Sørg for at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, og motioner under din graviditet. 

Alligevel er forskere uenige om, hvorvidt et vægttab under graviditeten er skadeligt eller ej. Et naturligt vægttab kan ske, hvis man ændrer sine madvaner og tænker over, hvordan man spiser. 

Og dette vil jeg naturligvis anbefale alle – gravid eller ej. Det er vigtigt for kroppen at få optimal ernæring for at kunne varetage kroppens funktioner og processer. 

Derfor er min holdning, at du gerne må smide nogle kilo under graviditeten, hvis årsagen til dit vægttab er, at du spiser sundere, end du plejer. 

Men når du er gravid, er tiden ikke til at gå på kur. Det er hvert fald ikke mine anbefalinger.  

Hvis du taber dig i forbindelse med hyperemesis eller kvalme, er det en anden sag. Her har du ikke selv taget et valg, og det er også normalt at tabe sig på den basis. Opsøg alligevel en læge, så din kvalme/opkastning måske kan blive afhjulpet.

Skal man tage på, når man er gravid? 

Du SKAL ikke nødvendigvis tage på, når du er gravid – især ikke hvis du er overvægtig, men vægtøgning er en helt naturlig del af graviditeten. Det er i høj grad drastisk stigning i vægt, der er unødvendig og kan undgås. Det er her vigtigt at forstå, at der er en enorm forskel på, om man tager 25 kg på, fordi man har været inaktiv og spist lige rigeligt med søde sager, eller om man tager 15 kg på, men har spist overvejende sundt og været aktiv.

I sundhedssystemet går man meget op i vægt, fordi den er målbar. Alle gravide gør sig selv og deres barn en enorm tjeneste ved at prioritere sund kost og motion under graviditeten, men selv med en sund livsstil kan nogle opleve vægtøgninger større end forventet – det kan altså være meget svært at kæmpe imod biologien, hvis den virkelig vil noget andet end dig. Det er her igen vigtigt at nævne, at vægtøgning under graviditeten skyldes mange forskellige fysiologiske ændringer i kroppen og ikke kun øgning af fedtdepoter.

Forskning viser dog entydigt, at en normalvægtig mor på en lang række områder giver det bedste sundhedsmæssige afsæt for barnet. Man kan altså stræbe efter vægtvedligeholdelse, når man har en BMI over 27 og derved betragtes som overvægtig. Det handler om, at man “taber sig” ved at forbrænde fedt under graviditeten og ikke at lade vægten stige for drastisk. Dette skal dog først og fremmest gøres med et stort fokus på sundhed og trivsel frem for alt, hvor du føler dig rask og tilpas under hele forløbet – der skal ikke løbes nogle risici når det kommer til din baby!

Giv din krop kærlighed!

Kærlighed, sundhed og velvære er alt noget, man ikke kan købe sig til. Vigtigheden af et sundt helbred er langt vigtigere, end hvilket tal der står på vægten. 

Sørg for at spise optimalt og dyrke motion, når du er gravid. Det er vigtigere for dig og din baby, end du måske tror. Og har du brug for hjælp til at komme i gang med en sundere livsstil, eller inspiration/motivation til at komme i gang med træning under graviditeten, kan du tjekke vores hjemmeside ud og kontakte os for en uforpligtende samtale! 

Referencer 

https://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070605185550.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180906184239.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279575/

Author

Tilbage til Viden

Vægtvedligeholdelse under graviditeten – forhøjet BMI? 

Vægtvedligeholdelse under graviditeten – forhøjet BMI? 

Alt du får med

Hent dit Essentielle Graviditetsforløb

Yes jeg er gravid!

Guide til vitaminer under graviditeten

Tjekliste til jordemoder tider

Alt du skal vide om træning og sundhed

Tjekliste til kemi, makeup og pleje

Næste

forrige

01

Fødselsforberedelse

Rebozo

Mindfulness og vejrtrækningsøvelser

Fødselsforberedelese ebog

Fødselspakken

Næste

forrige

02

0 kr

Udstyrsguiden

Barnevognsquiz

Din komplette guide af udstyr

Nice to have / need to have 

Rabatkodehæfte

Næste

forrige

03

0 kr

0 kr

Lad os være 

Pennevenner

Følg din babys udvikling dagligt eller ugentligt under hele graviditeten, og indtil din baby fylder 1 år i vores essentielle graviditet - og babyforløb til 0 kr. Du får værdifuld viden, mini-kurser, eksklusive rabatkoder & faglig vejledning direkte i din indbakke eller i dit medlemsområde!