Indlæg

Træn dig til en bedre fødselsoplevelse

29. april 2019 | Graviditet

Kan man virkelig træne for at få en god fødsel? Og hvis man kan, hvordan skal man så træne op til fødslen?

Gode spørgsmål, ikke?

Jeg deler ud af mine erfaringer i dette indlæg!

 

Træning som fødselsforberedelse? Hvordan det?

Flere og flere studier viser, at kvinder som dyrker motion under graviditeten har færre komplikationer og lettere fødsler. Men hvad skal man træne?

At føde er en fantastisk oplevelse. Det er også benhårdt for kroppen. Det er virkelig hårdt arbejde at skulle føde et barn, og derfor er det afgørende, at du er i form til selve fødslen. Det er ikke kun fysisk, at en fødsel kan mærkes. Smertehåndtering er ligeså meget et psykisk foretagende. Derfor kan træning både give dig den psykiske styrke såvel som den fysiske. Træning giver dig en bedre udholdenhed og kondition. Det betyder, at du bedre kan holde til det hårde pres, din krop føler under veerne. Samtidig styrker du din psyke, hvis du dyrker motion, hvor du ”presser” dig lidt ekstra under træningen. Det giver også en bedre fornemmelse af dine grænser, og du lærer din krop at kende under pres, hvilket kommer godt med til din fødsel.

 

Træn din vejrtrækning i forbindelse med fødslen

Når du dyrker motion under graviditeten, vil du opleve, at du har lidt sværere ved at holde din vejrtrækning i ro. Dine lungers kapacitet bliver mindre, i takt med at maven vokser. Endvidere pumper du mere blod rundt i kroppen under graviditeten, som kræver mere ilt. Når du fokuserer på at træne vejrtrækningsteknikker til fødslen, mens du træner, får du det under huden. Så har du nemmere ved at finde dit korrekte vejrtrækningsflow til fødslen. Når du træner under graviditeten, kan du lave øvelser, hvor du kun skal fokusere på vejrtrækning. Det er med til, at du kan bruge mindfulness under fødslen, og samtidig giver det dig ro, når du skal bruge teknikkerne under fødslen. Det er altid en god ide at træne sin vejrtrækning og sit åndedræt i forbindelse med træning. Og endnu bedre under graviditeten.

 

Træn din udholdenhed under hele graviditeten!

At føde er hårdere end at løbe et Marathon. Og ville du løbe et Marathon uden at træne op til det først? Forhåbentlig ikke da! Min anbefaling er at komme i gang med træning, så snart du opdager, at du er gravid. Træning under graviditeten kommer med MANGE fordele. For eksempel at du, under din fødsel, har energi til at lade kroppen arbejde og hjælpe baby ned i bækkenet mellem veerne. Det er altafgørende for en positiv fødselsoplevelse!

 

Styrk din kernemuskulatur når du er gravid.

For det første er kernemuskulaturen afgørende for både holdning og belastning under graviditeten. For det andet, er det den muskulatur du bruger, når du skal presse barnet ud af bækkenet under fødslen. Derfor er det super vigtigt, at du har en stærk kernemuskulatur, når du er gravid. Hvis du har en lang fødsel, skal du virkelig have en stærk kerne for at have kræfter til at presse baby ud til sidst. Træn din ryg, bækken og side-mavemuskler og sørg for at lave kernearbejde! Vi har en masse gode øvelser til dette på vores youtubekanal!

 

Træn din mentalitet op til fødslen

Meget sidder i hovedet. Det skal der slet ikke herske nogen tvivl om. Og de fleste der har oplevet veer, ved hvor ondt det gør. Instinktivt kommer flygt-kæmp instinkterne op, når man får veer. Og man skal bruge mange pædagogiske formuleringer til sig selv undervejs, for at holde hovedet koldt og ikke gå i panik. Når du dyrker motion, bliver du bedre til at håndtere smerte, og din hjerne bliver mere udholdende. Det fungerer for mange som en form for meditation. Man tænker kun på det, man laver lige her og nu. Det er i sig selv et rigtig godt værktøj at tage med til sin fødsel. At være tilstede i nuet, og acceptere smerterne.

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT