Dette spørgsmål får jeg ofte, og det er også årsagen til, at så mange vælger ikke at træne under deres graviditet. Det må vi gøre noget ved, da der jo er SÅ mange fordele ved træning under graviditeten.
Der er som sådan ikke noget, der er forbudt, når du er gravid. I virkeligheden handler det om at kende sin krop og dens begrænsninger. Hvis du er en erfaren rytter, og er komfortabel med din hest, skal jeg ikke fortælle dig, at du ikke må ride, når du er gravid. Men hvis du aldrig har redet før, er det ikke under din graviditet, du skal starte.
Det er heller ikke anbefalet at dødløfte 125 kg under din graviditet, men hvis du er vant til det, er der ikke noget galt i at fortsætte.
Når det er sagt, er der nogle anbefalinger og råd jeg gerne vil give dig omkring træning, når du er gravid.
Undgå risikosport
Ikke så unaturligt alligevel? Al risikosport er frarådet under din graviditet. Det er eksempler som slalom, ridning, al kontaktsport som hockey, kampsport, fodbold osv.
Undgå lige mavebøjninger fra 2. trimester
Lige mavebøjninger kan ødelægge dit bindevæv mere end højst nødvendigt og presser samtidig din baby, så snart dine mavemuskler har delt sig.
Sørg derfor for at rejse dig op ved at rulle om på siden, når du ligger på ryggen, og vælg i stedet øvelser for dine skrå mavemuskler.
Undgå planke på tæerne fra 2. trimester
I tillæg til lige mavebøjninger anbefaler vi ikke, at man laver lige planke på tæerne. Der kommer for stort pres på bughulen og dit bindevæv, og det er derfor ikke hensigtsmæssigt at lægge det store pres på bindevævet og din baby. Hvis du kan lave det rette opspænd i maven, så må man gerne lave plankeversioner som armbøjninger og walking planke.
Undgå liggende bænkpres fra 2. trimester
Når du ligger på ryggen med vægt over dig, stopper du blodtilførslen fra vena cava under din graviditet. Din livmoder og organer presser ned mod vena cava, og får du ikke nok blod til hovedet, vil du besvime. Dette er ikke super smart, mens du ligger med en vægtstang over hovedet.
Undgå at stå på hovedet
Når du står på hovedet og er gravid, stopper du igen for blodtilførslen gennem vena cava. Denne gang til din underkrop. Derfor frarådes du at stå på hovedet under din graviditet.
Lyt til din krop
Nogle kan sagtens træne intervaltræning, løbe, styrketræne og ride under deres graviditet uden problemer. Du skal altid lytte til din krop, og de signaler den sender dig. Hvis du bliver utilpas, er det bedst at stoppe træningen. Sørg for at få nok væske og energi under træningen, når du er gravid.