Indlæg

9 fordele ved efterfødselstræning 

4. august 2020 | Efterfødsel

Hvorfor er det nu lige, du skal træne efter en fødsel?

 


Vi giver dig 9 gode grunde, der forhåbentlig kan give dig lidt motivation og måske bidrage med det sidste skub, hvis du ikke allerede er i gang med din efterfødselstræning. Husk at træningen ikke behøver at være i et fitnesscenter eller på et hold. Det kan sagtens bare være dig og baby hjemme på stuegulvet. 

 

 

Du får mere energi og overskud

Efterfødselstræning kan være hårdt at komme i gang med. De første par træninger vil du sandsynligvis føle dig godt øm og lidt drænet for energi. Men så snart du lige er igennem disse, er der store resultater at spore. Træningen vil give dig mere energi i din hverdag, og du vil føle dig gladere og får et større overskud. Når du dyrker motion, stiger niveauet af dopamin, serotonin og norefidrin i kroppen, og det er disse stoffer, der sammen med endorfiner,  kan give dig den der ”feelgood” følelse efter en træning. 

 

 

Træning kan behandle en fødselsdepression

Styrketræning er en af behandlingsformerne, der bruges i forbindelse med behandlingen af en fødselsdepression. Faktisk oplever 6% af alle kvinder der har født en fødselsdepression i større eller mindre grad. Læs mere i vores blogindlæg her.

 

 

Du forebygger og afhjælper smerter i ryg og nakke

Smerter i ryg og nakke ses ofte hos mødre. Dårlige ammestillinger og utallige løft på din baby, kan give store gener og smerter. Gennem den rigtige efterfødselstræning vil du styrke skuldre, ryg og arme, og vil være stærk nok til at løfte din baby på den rigtige måde, så du ikke får ondt.

 

Du forbedrer din holdning og du kan holde til at bære på dit barn

En foroverbøjet holdning og en ryg der svajer godt bagud, ses hos mange mødre. Når en mor holder sit barn på skulderen eller i favnen, kommer hun ofte til at skubbe skuldrene fremad eller op til ørene. Samtidig vil hun læne sig mere tilbage, jo større baby bliver, så babys vægt kan støtte lidt af på maven. Gennem træning vil du automatisk forbedre og genfinde din holdning, og du vil blive stærk nok til at bære dit barn uden at lænden overbelastes ved at svaje. 

 

 

Du får genfundet din kernestyrke

Gennem graviditeten har mavemusklerne delt sig for at lave plads til barnet. Det er helt naturligt, men medfører desværre, at det kan være svært at finde kontakten til kernen efter fødslen. Det er vigtigt at kunne aktivere sin kernemuskulatur, da denne arbejder sammen med ryggen og resten af kroppen. Manglende styrke i kernemuskulaturen kan føre til ustabilitet i hele kroppen og medfører ofte, at ryggen kommer på overarbejde, særligt for en mor der ofte slæber rundt på sit barn i mange timer. 

 

 

Du får reduceret rectus diastase (delte mavemuskler), hvis du har det

Har du delte mavemuskler efter din fødsel er genoptræning essentielt. Ved at lære hvordan du genaktiverer din kernestyrke, vil du samtidig mindske din rectus diastase. Nogle mødre oplever en topmave, der bare ikke vil gå væk, eller føler de stadig ser små gravide ud. Dette kan skyldes delte mavemuskler og en dårlig aktivering af kernemuskulaturen. Så få for alt i verden styr på denne efter din fødsel med efterfødselstræning!

 

 

Få styr på din bækkenbund

Husker du at få lavet dine knibeøvelser efter fødslen? Bækkenbundstræning og knibeøvelser er vejen frem, hvis du vil opnå en stærk bækkenbund. Inkontinens er en problemstilling, som kvinder kan blive ramt af efter en fødsel. Her er det svært at holde på urinen, særligt når der nyses, hostes eller hoppes. Træning af bækkenbunden kan afhjælpe inkontinens, og hjælpe dit underliv med at blive i tip top form igen efter en fødsel. 

 

 

Du spiser mindre de dage, du træner

Undersøgelser viser, at du spiser mindre de dage, du motionerer, fordi kroppen er bedre til at regulere dit appetitniveau. Kroppens mæthedsfornemmelse bliver mere fintfølende, og du vil blive mindre tilbøjelig til at overspise. Det er bl.a. også derfor, at nogle føler, at træningen smitter af på deres kost. De føler sig sundere, når de træner og dette påvirker kosten, både i form af hvad man spiser, men også hvor store mængder man indtager. 

 


Du bliver en bedre mor, kæreste eller kone

Ikke fordi du ændrer dig, men fordi du lidt efter lidt vil mærke, at du vil få mere energi og overskud, trods manglende nattesøvn. Du vil blive gladere, fordi du under træningen udskiller disse ”feelgood” stoffer, der til tider får dig til at føle dig som en supermom. Du vil føle dig sundere, fordi du får lyst til at spise sundere, og fordi du ikke overspiser. Du vil få reduceret dine gener og problematikker, og du vil arbejde dig hen imod en fladere mave og stærkere krop. Samlet set er efterfødselstræning en ret god investering for den nybagte mor. 

 

 

Og husk at du ikke er en dårlig mor, fordi du prioriterer at få trænet under din barsel. Hvis du træner på et hold med andre mødre og babyer, vil din baby blive stimuleret i mødet med andre børn. Og samtidig kan du have baby med til øvelserne under træningen, så I styrker samværet og båndet i mellem jer på en ny måde. Dette kan du også gøre hjemme på stuegulvet med en omgang hjemmetræning. Tjek vores online efterfødselstræning med 8 ugers specialiseret træning.

God træning skønne mødre! <3 

 

Referencer

Association of Efficacy of Resistance Exercise Training With Depressive SymptomsMeta-analysis and Meta-regression Analysis of Randomized Clinical Trials. Brett R. Gordon; Cillian P. McDowell; Mats Hallgren; et al

 

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2016/nkr-urininkontinens-hos-kvinder

A review of the effects of exercise on appetite regulation: an obesity perspective, Martins CMorgan LTruby H.

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT

Få bedre nætter!

Få bedre nætter!

Som mange af jer ved, har jeg haft et barn, som slet ikke har ville sovet om natten. Dette har selvfølgelig taget hårdt på vores familie. Både min mand og jeg har også døjet meget med at ligge...

Et halvt år som Corona mor

Et halvt år som Corona mor

Der er en grund til at kun én forælder har barsel. Her er min Corona-barsel på godt og ondt. En søndag morgen i slutningen af februar 2020 kom han ud, vores lille basse af en dreng. Ikke mindre end...