Indlæg

6 udfordringer når du har delte mavemuskler

15. september 2018 | Efterfødsel

Hvad er delte mavemuskler?

 

Mange kvinder oplever delte mavemuskler under graviditeten, da de deler sig for at skabe rum til baby. Graden af hvor meget de deler sig, varierer dog en del. Efter fødslen samler de sig langsom igen under kroppens heelingsproces. Nogle vil dog opleve at mavemusklerne stadig er delte 8 uger efter fødslen, og skal derfor have ”hjælp” til at få dem styrket og samlet igen.

Delte mavemuskler defineres ved at du har 2 fingres mellemrum, eller mere, mellem dine mavemuskler. I nogle tilfælde hvor kerne muskulaturen er meget svag, kan mellemrummet være mindre.

 

Delte mavemuskler kan bringe mange udfordringer med sig, og derfor kan du nedenfor finde 6 udfordringer du skal være opmærksom på, for at komme godt videre.

 

  1. Du forventer at dine mavemuskler samles helt igen – og der intet mellemrum er

Er dette din forventning, vil du højest sandsynligt blive slemt skuffet. Hos de fleste vil der stadig være et lille mellemrum, da bindevævet ikke trækker mavemusklerne så tæt sammen, som før du blev gravid.

 

  1. Du får ondt i ryggen, fordi din kernemuskulatur ikke er stærk nok

For en stærk og stabil core – skal musklerne i din lænd og mave arbejde sammen. De skal så at sige, deles om arbejdet. Men når mavemusklerne deles, har din kernemuskulatur ikke den samme styrke som før. Derfor vil den ikke kunne bidrage med styrke og stabilitet, i samme grad som før. Din lænd skal derfor klare størstedelen af arbejdet, samtidig med at du begynder at svaje ryggen, og sammenlagt kan dette give smerter og udmunde i mere alvorlige følge problematikker.

 

  1. Du laver masser af mavebøjninger i håbet om at mavemusklerne samles igen

Du gør en indsats og arbejder for at styrke dine mavemuskler og reducerer mellemrummet. Desværre laver du den forkerte træning, og ender med at modarbejde dig selv. Du bør nemlig undgå lige mavebøjninger og planke, og i stedet fokuserer på at træne kernemusklaturen og de skrå mavemuskler.

 

  1. Du ligner stadig en der er gravid eller har en så kaldte ”toblerone mave”

Dine mavemuskler delte og for svage til at holde din kernemuskulatur stabil, hvilket ender ud i at du ligner en der stadig er lidt små gravid. Andre oplever at maven danner en trekant, når de laver en mavebøjning. Det bedste du kan gøre her, er arbejde med de inderste mavemuskler og generelt kernemuskulaturen, for at skabe en stærk og stabil forside spænding.

 

  1. Du er ikke opmærksom på dine hverdags bevægelser
    – disse har nemlig en stor indflydelse på om dine mavemuskler samles igen

Træning alene kan ikke samle mavemusklerne igen. Hvis du konstant laver bevægelser derhjemme, hvor mavemusklerne presse uhensigtsmæssigt, ville disse forhindre mavemusklerne i at finde på plads igen. Derfor skal du være opmærksom på ikke at belaste mavemusklerne, når du løfter dine børn eller sætter dig op i sengen/sofaen. Her kan du selv gøre noget aktivt, ved at rulle om på siden, og bruge armene til at skubbe fra med, når du skal op at sidde. Du bør også være opmærksom på ikke at bukke dig fremover for at løfte din baby op, men i stedet sætte dig ned i hug, løfte din baby, og bruge benene til at komme op igen.

 

  1. Du tror det er et kosmetisk problem og har kun fokus på hvordan det ser ud

– og du er ikke den eneste! Mange kvinder ved ikke, hvilke konsekvenser delte mavemuskler kan have, og tænker derfor på det som noget ”der ikke er pænt”. Delte mavemuskler er i sig selv ikke farligt, men de kan på sigt medføre problemer med lænd, ryg og iskias, – da styrken af din kernemuskulatur er svækket.

 

Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på dine hverdagsbevægelser, og sørger for at få styrket din kerne muskulatur efter en graviditet og fødsel.

 

Er du i tvivl om du har delte mavemuskler?

Vi har lavet en guide, så du kan tjekke dig selv hjemme i stuen.

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT

Få bedre nætter!

Få bedre nætter!

Som mange af jer ved, har jeg haft et barn, som slet ikke har ville sovet om natten. Dette har selvfølgelig taget hårdt på vores familie. Både min mand og jeg har også døjet meget med at ligge...

Et halvt år som Corona mor

Et halvt år som Corona mor

Der er en grund til at kun én forælder har barsel. Her er min Corona-barsel på godt og ondt. En søndag morgen i slutningen af februar 2020 kom han ud, vores lille basse af en dreng. Ikke mindre end...