Indlæg

Vitaminernes rolle efter fødsel

30. april 2019 | Efterfødsel

Vi har lavet en ultra kort guide til de mest essentielle vitaminer og mineraler efter fødslen.

Har du brug for hjælp til at sammensætte dine vitaminer og mineraler efter personlig behov, kan du altid kontakte os for en gratis samtale. Ellers kan du udfylde din sundhedsprofil hos Zentabox og bruge koden ”mariadior” så får du 25 % på din første bestilling ☺

Efter fødslen øges dit behov for vitamin A.

Når din baby fødes er indholdet af vitamin A lavt hos din baby. Derfor er din baby afhængig af brystmælk for at få nok vitamin A, som blandt andet spiller en rolle for synet og immunforsvaret.

 

Vitamin C

Ascorbic acid er et vand-opløseligt vitamin som findes i grøntsager og citrusfrugter. Det er en vigtig antioxidant, og sørger for at cellerne er sunde.

Vi producerer ikke selv vitamin C, så vi er afhængige af kilder udefra. Kilder kan være bær, citrusfrugter, kiwier, blad-grøntsager, tomater, peber osv.

En mor som spiser sundt og varieret vil have den helt korrekte mængde vitamin C i hendes brystmælk til hendes baby.

 

Vitamin D

Mange mennesker mangler vitamin D på grund af en generel mangel på sollys, som er det bedste kilde til vitamin D, ved siden af æg og fed fisk.

Hvis en ammende mor mangler vitamin D, vil niveauerne i mælken også være lav. Man anbefaler af denne årsag at give babyer og mødre ekstra tilskud af vitamin D. Der er dog uenigheder om, hvorvidt mængden der anbefales er tilstrækkelig eller ej. Efterhånden tyder meget forskning på, at vi bør øge den øvre grænse for vitamin D, mens sundhedsstyrelsen har brug for mere data, inden de har mulighed for at revurdere den anbefalede daglige dosis.

 

Vitamin B6

En ammende mor vil som regel få tilstrækkelig med vitamin B6 igennem kosten. Der er tvetydige studier der viser at høje doser af B6 reducerer brystmælken. Der er dog ikke endnu et konkluderende studie på området. Normalt vil B6 niveauet hos en ammende mor være tilstrækkeligt til at, via brystmælken, kunne give hendes barn den rette mængde. B6 vitamins funktioner er bla. normal udvikling af hjernen og hjernens funktion, og vores vågne/sove cyklus.

 

Calcium

Du skal have calcium i løbet af din graviditet, såvel som efter fødsel. Hvis du ammer, skal du drikke en hel liter mælk, hvis du skal op på den anbefalede mængde af kalk under amningen. I stedet for kan det anbefales at tage en kalktablet. Kalk sørger for opbygning af knogler og struktur hos din baby, samtidig med at det styrker dine knogler.

 

Jern

Jern er godt for blodet. Helt præcist er jern godt for dit hemoglobin i røde blodceller og myoglobin i muskelceller hjælper med at transportere oxygen rundt i blodet. Fordi vi under graviditeten har øget blod-niveauer, har vi også et større behov for jern. Hvis du taber meget blod i forbindelse med fødsel, vil du have behov for et forhøjet niveau af jern-tilskud end andre mødre, der ikke tabte så meget blod. Din læge eller jordemoder vil oplyse dig om du skal fortsætte at tage et forhøjet jerntilskud efter fødslen, hvis det er nødvendigt, og i hvor lang tid. Har du ikke fået noget information, skal du derfor gå ud i fra, at du skal tage tilskud efter anbefalet dosis fra sundhedsstyrelsen.

 

 

www.zentabox.dk

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK185192/

https://www.who.int/elena/titles/vitamina_postpartum/en/

https://breastfeeding.support/vitamin-c-breastfeeding/

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT

Få bedre nætter!

Få bedre nætter!

Som mange af jer ved, har jeg haft et barn, som slet ikke har ville sovet om natten. Dette har selvfølgelig taget hårdt på vores familie. Både min mand og jeg har også døjet meget med at ligge...

Et halvt år som Corona mor

Et halvt år som Corona mor

Der er en grund til at kun én forælder har barsel. Her er min Corona-barsel på godt og ondt. En søndag morgen i slutningen af februar 2020 kom han ud, vores lille basse af en dreng. Ikke mindre end...