Fertilitet 

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Familie

Det essentielle graviditet - og baby forløb

Anbefalinger

Tips & Tricks

Fællesskab

Familieliv

Parforhold

Rejse

Selvomsorg

Barsel, Mor sundhed

Vægttab og amning – myter og fakta

Jeg er Maria

Jeg er vores faglige bidragsyder når det kommer til at fra delte mavemuskler, bækkengener, ernæring under og efter graviditeten, opstart på fast føde og ikke mindst sundhed i forbindelse med infertilitet

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Få hjælp, tips og støtte under din graviditet!

Lyt med til podcasten hos Morsomhed lige her

Vil du også tabe dig, mens du ammer?

Rigtig mange mødre vil gerne tabe sig efter en graviditet. Det er også forståeligt, hvis du ønsker at smide de ekstra kilo, graviditeten medførte. Det kan du også gøre. Der er dog en del, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bibeholde din mælkeproduktion, samtidig med at du taber de overflødige kilo.

Vi har lavet en kostplan specifikt udviklet til kvinder der ammer, og som ønsker et varigt vægttab, uden at påvirke mælkeproduktionen. Information om dette kan findes på vores hjemmeside.

En kvinde bruger mellem 300-500 ekstra kalorier i døgnet på at amme et spædbarn og 500-700 på at amme et større barn. Der skal 7700 kalorier til for at opnå et vægttab på 1 kg, hvilket betyder, at amning alene i teorien burde kunne gøre det. Der er dog et men.

For når man er på barsel, er der ofte ikke de bedste rutiner omkring kost. Man får måske lige et par ekstra stykker kage og andet ”nemt”, som hurtigt fylder depoterne op igen. Derudover er der også et biologisk pres til at spise mere. Prolactin – mælkeproduktionshormonet – øger din appetit. Samtidig vil søvnmangel, som er en af ”bivirkningerne” ved at have en baby, rode rundt i hormonbalancen og især sulthormonerne leptin og ghrelin. Disse hormonforstyrrelser får dig til at crave sødt, salt og kuldhydratsrige fødevarer. De fleste mødre har også travlt med at passe en baby, så træning bliver ofte nedprioriteret. Dette er selvfølgelig ikke en fordel, da træning efter fødslen ofte er hvad der skal til for at opnå et vægttab. Ikke fordi træningen alene kan gøre det. Men fordi det kan veje op for den kost, som ikke er helt optimal.

Når du træner efter fødslen, øger du din muskelmasse, som gør at du forbrænder mere i løbet af et døgn. Selvom det hjælper dig GODT på vej, og kommer med en række andre fordele, er det kosten der i sidste ende er altafgørende.

Myter og fakta

Jeg har derfor skrevet en lille liste over myter og fakta i forbindelse med amning og vægttab, som jeg håber du finder givende:

FAKTA:

Spis fødevarer der har et højt indhold af omega 3 – dette inkluderer valnødder, laks, spinat og selvfølgelig fiskeolie.

Spis regelmæssigt i løbet af dagen – af dette kommer 3 fordele: din forbrænding vil køre stabilt, fordi du konstant giver din krop noget at arbejde med. Du får næringsstoffer, som din krop har brug for, for at kunne producere næringsrig mælk. Og din energi vil være bedre uden for mange svingninger i løbet af dagen.

Spis mad der er rig på jern – sorte bønner, spinat, rødt kød, linser og grønne bladgrøntsager vil give dig jern naturligt.

Spis komplekse kulhydrater – fremfor simple kulhydrater. Fuldkornsprodukter har en bedre kilde af kulhydrater, som holder dig mæt i længere tid og sørger for at du får den næring, din krop har brug for. Du kan ikke leve uden kulhydrater, og det er din krops primære energikilde, til når du skal producere mælk. Men du får intet ud af ”tomme” kulhydrater som for eksempel sukker.

Spis mad der er rig på kalcium og protein – ost og mælkeprodukter er gode. Proteinindtaget til ammende kvinder er meget højere end normalt. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få flere proteiner end normalt.

Sørg for at spise farverig mad – i form af frugt og grønt – så simpelt er det!

MYTE:

Du skal spise dobbelt portioner hver dag for at holde din mælkeproduktion kørende – nej!
Du skal bare spise fødevarer, der har et stort næringsindhold per gram. Lad være med at tænke at du skal spise for to. Du skal i stedet sørge for at få mere indhold i den mad, du spiser. Gode, sunde fedtkilder er eminente til ammende mødre. Just saying.

Du skal spise flere kulhydrater for at kunne producere mælk – det er både korrekt og ukorrekt. Du skal have kulhydrater, men du skal ikke fokusere på kun at spise kulhydrat, hvis du vil tabe dig og samtidig amme. Du skal i stedet sørge for gode kilder og masser af protein og fedt – det rykker også!

Du må ikke træne, når du ammer – det må du meget gerne, og ofte er det, det lille ekstra der gør, at kiloene rasler af!

Husk at nyde din lille baby frem for alt, og sørg for at få amningen op at køre, inden du går i gang med at omlægge din kost. Det skal nok komme, og din krop skal også have lov til at restituere, efter den forvandling den har været igennem.

Og hvis du har brug for hjælp til vægttab i forbindelse med amning, er du altid velkommen til at besøge os i Aarhus eller skrive til os online.

 

Referencer:

https://healthyeating.sfgate.com/cut-carbohydrates-breastfeeding-8257.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15384569

 

 

 

Author

Tilbage til Viden

Vægttab og amning – myter og fakta

Vægttab og amning – myter og fakta

Alt du får med

Hent dit Essentielle Graviditetsforløb

Yes jeg er gravid!

Guide til vitaminer under graviditeten

Tjekliste til jordemoder tider

Alt du skal vide om træning og sundhed

Tjekliste til kemi, makeup og pleje

Næste

forrige

01

Fødselsforberedelse

Rebozo

Mindfulness og vejrtrækningsøvelser

Fødselsforberedelese ebog

Fødselspakken

Næste

forrige

02

0 kr

Udstyrsguiden

Barnevognsquiz

Din komplette guide af udstyr

Nice to have / need to have 

Rabatkodehæfte

Næste

forrige

03

0 kr

0 kr

Lad os være 

Pennevenner

Følg din babys udvikling dagligt eller ugentligt under hele graviditeten, og indtil din baby fylder 1 år i vores essentielle graviditet - og babyforløb til 0 kr. Du får værdifuld viden, mini-kurser, eksklusive rabatkoder & faglig vejledning direkte i din indbakke eller i dit medlemsområde!