December er en farlig måned, når det kommer til søde sager og sociale arrangementer. Over alt på gaderne dufter det af brændte mandler, og supermarkederne har proppet hele butikken med chokolade og julegodter. Vi tager på julemarked og spiser æbleskiver og hygger lidt ekstra om os selv (og hinanden) i den kolde tid.
For som i ved, så er december og julen ofte lig med snacks, kage, mad og søde sager…
Men hvad kan vi selv gøre, for at undgå at hoppe ind i det nye år 5 kilo tungere og med dårlig samvittighed, endnu engang?
Først vil jeg sige, at december ikke er måneden, hvor du skal stræbe efter at tabe dig. Er du midt i en livsstilsændring eller vægttabsproces, så er mit bedste råd “bare” at gå efter at vedligeholde vægten igennem december. Der er ingen grund til at sætte ind på at tabe sig over julen, da det ofte bliver en sur proces.
Men hvordan vedligeholder vi så og undgår at tage på?
Først skal du lære at begå dig i sociale arrangementer…
Når julekagerne, slikfadet og æbleskiverne bliver sat på bordet – så spiser vi til fadene er tomme. Ofte laver hånden en helt automatisk bevægelse fra slikskålen til munden, og før man ved af det, har man spist 5 vaniljekranse og tømt halvdelen af skålen med konfekt.
Og så sidder man tilbage og tænker: ”Hvad skete der lige der?”
Vi skal lære, hvordan vi håndterer fristelserne. Normalt fortæller jeg mine kunder, at de ikke skal sætte gryderne på bordet, for så spiser de mere end nødvendigt. Man spiser med øjnene så at sige og glemmer at mærke efter, om man er mæt.
Men når skålene og fadene står på bordet, hvad gør jeg så?
Her handler det om at finde det tiltag, der virker for dig.
1. Sæt dig i den modsatte ende af bordet, hvis det er muligt. På den måde skal du bede om fadet hver gang, du skal have ”tanket” op. Ved det bliver andre også opmærksomme på dig, og det kan hjælpe med at kontrollere mængderne. ”Man vil jo ikke virke grådig.”
2. Udvælg et par stykker konfekt, småkager eller slik og placer det på en serviet/tallerken foran eller ved siden af dig. Når servietten er tom, har du spist det, der var dit. Denne teknik er især god, hvis du har problemer med at begrænse dig.
3. Aftal med dig selv hjemmefra, hvad planen er. Hvis du ved, at der er tonsvis af fristelser, så gør det klart for dig selv hjemmefra. På den måde kan du indstille dig på, at der bliver mange fristelser, og undgå at gå helt så meget amok, som du ellers ville gøre.
4. Måske er forhandler-princippet mere dig. Lav plads på kalorie kontoen, så du ikke behøver at tænke over, hvor meget du spiser – alt med måde selvfølgelig! Gå en god tur inden arrangementet, tag cyklen på arbejde den dag eller spis lidt mindre i løbet af dagen, så du sparer lidt kalorier op.
Vigtigst af alt er ikke at benægte dig selv fristelserne. For det første er det ikke en langvarig løsning, og derudover ender det ofte i en dårlig dag, hvor der opstår et ”mad orgie” med alt det, du har måttet undvære indtil da.
Når der er noget man IKKE MÅ, så er det ofte det, man allerhelst vil.
Nu vender vi fokus mod julefrokosterne og julemaden
Disse fylder utrolig meget i december. Kender i det, at man sidder total proppet og overmæt med ondt i maven?
Her er kunsten igen at begrænse sig og nyde med måde. Du skal simpelthen skrue ned for mængden af mad. Om det er tagselvbord eller 5 retter med flæskesteg, frikadeller, medister, leverpostej og fiskefilet, så behøver du jo ikke spise en hel tallerken af det hele.
1. Du må gerne smage det hele, og selvfølgelig skal du det. Men hvis du skal have en hel skive rugbrød med hver salgs pålæg, bliver det unødvendigt meget mad. Se derfor, om du kan nøjes med et halvt stykke rugbrød til hver slags pålæg.
2. Lad være med at overfylde din tallerken ved tagselvbordet. Jeg ved ikke, om det er, fordi vi er bange for, at der ikke er mere mad, når vi kommer op til bordet anden gang, eller om vi simpelthen ikke er klogere. Tit står man med en tallerken med top på, også henter vi igen, fordi vi ikke fik det hele første gang? Tag enten lidt af det hele, eller begræns dine mængder, så den ligner en almindelig fyldt tallerken, når du går fra tagselvbordet.
3. Det tager ca. 20 min for kroppen at mærke, at den er mæt, så giv lige dig selv og din mave en chance for at mærke, hvad status er. Det tager ikke mere end 8-11 minutter at spise en tallerken fyldt med mad, og så er vi jo relativt hurtige til at hente igen. Vent i stedet og mærk efter.
4. Du behøver ikke at smage på det hele, og du behøver ikke at spise op. Vi er godt opdraget, og det indebærer blandt ande, at man skal spise op. Det er et lidt misforstået princip. I virkeligheden er det jo for at lære os, at vi ikke skal øse mere op, end vi kan spise, og at man også skal spise salaten og ikke bare kan nøjes med kød og kartofler. Desværre tager mange den med videre i voksen livet og føler at det er uhøfligt ikke at spise op. På samme måde, som at det er sundt at smage på forskellige ting, er det også okay at sige nej tak og vente til næste ret.
Opsummeret…
December er en svær måned for os alle. Mit bedste råd, er at håndtere den så godt, som DU kan.
Prøv nogle af ovenstående principper, eller lav din egen plan. Men vigtigst af alt, så nyd det, mens du gør det. Nyd julen, stemningen, aktiviteterne, dine venner og familie og lad disse være i højsædet. Så kan fristelserne komme i anden række.