Indlæg

Undgå at tage på i julemåneden

15. december 2018 | Efterfødsel, Personlig


Kære december…

December er en farlig måned, når det kommer til søde sager og sociale arrangementer. Over alt på gaderne dufter af brændte mandler, og supermarkederne har proppet hele butikken med chokolade og julegodter. Vi tager på julemarked og spiser æbleskiver, og hygger lidt ekstra om og selv i den kolde tid.
For som i ved, så er hygge ofte lig med snacks, kage, mad og søde sager..

Men hvad kan vi selv gøre, for at undgå at hoppe ind i det nye år 5 kilo tungere og med dårlig samvittighed, endnu engang?

Først vil jeg sige, at december ikke er måneden, hvor du skal stræbe efter at tabe dig. Er du midt i en livsstilsændring eller vægttabsproces, – så er mit bedste råd at gå efter at vedlige holde vægten igennem december. Der er ingen grund til at sætte ind på at tabe sig over julen, da det ofte bliver en sur proces.

Men hvordan vedligeholder vi så, og undgår at tage på?

 

Først skal vi lære at begå os i sociale arrangementer..

Når julekagerne, slikfadet og æbleskiverne bliver sat på bordet – så spiser vi til fadene er tomme. Ofte laver hånden en helt automatisk bevægelse fra slikskålen til munden, og før du ved af det har du spist 5 vaniljekranse, og tømt halvdelen af skålen med konfekt.
Også sidder man tilbage og tænker ”hvad skete der lige der?”Derfor skal vi lære, hvordan vi håndterer fristelserne. Normalt fortæller jeg mine kunder, at de ikke skal sætte gryderne på bordet, for så spiser de mere end nødvendigt. Man spiser med øjnene, så at sige, og glemmer at mærke når man er mæt.

Men nu når skålene og fadene står på bordet, hvad gør vi så?

 

Her handler det om at finde det tiltag der virker for dig.

1. Sæt dig i modsatte ende af bordet, hvis det er muligt. På den måde skal du bede om fadet, hver gang du skal have ”tanket” sukkerdepoterne op. Her bliver andre også opmærksomme på dig og det kan hjælpe med at kontrollerer mængderne. ”Man vil jo ikke virke grådig”

2. Udvælg et par stykker konfekt, småkager eller slik og placer det på en serviet/tallerken foran eller ved siden af dig. Når servietten er tom, har du spist, det der var dit. Denne teknik er især god, hvis du har problemer med at begrænse dig.

3. Aftal med dig selv hjemmefra, hvad planen er. Hvis du ved at der er tonsvis af fristelser, så gør det klart for dig selv hjemmefra. På den måde kan du indstille dig på at der bliver mange fristelser, og undgå at gå helt så meget amok, som du ellers ville gøre.

4. Måske er forhandler-princippet mere dig. Lav plads på kalorie kontoen, så du ikke behøver at tænke over, hvor meget du spiser. – Alt med måde selvfølgelig!
Gå en god tur inden arrangementet, tag cyklen på arbejde den dag eller spis lidt mindre i løbet af dagen, så du sparer lidt kalorier op.

Vigtigst af alt er ikke at benægte dig selv fristelserne. For det første er det ikke en langvarig løsning, og derudover ender det ofte i en dårlig dag, hvor der opstår et ”mad orgie”, med alt det du har måtte undvære indtil da.
Når der er noget man IKKE MÅ, så er det ofte det man allerhelst vil.

 

Nu vender vi fokus mod julefrokosterne og julemaden


Disse fylder utrolig meget i december. Kender i det at man sidder total proppet og overmæt, med ondt i maven?

Her er kunsten igen at begrænse sig, og nyde med måde. Sort på hvidt – skal du skrue ned for mængden af mad. Om det er tagselvbord eller 5 retter med flæskesteg, frikadeller, medister, leverpostej og fiskefilet, så behøver du jo ikke spise en hel tallerken af det hele..

1. Du må gerne smage det hele og selvfølgelig skal du det. Men hvis du skal have en hel skive rugbrød med hver salgs pålæg, så bliver det unødvendigt meget mad. Se derfor om du kan nøjes med et halvt stykke rugbrød til hver slags pålæg.

2. Lad være med at overfylde din tallerken ved tagselvbordet. Jeg ved ikke om det er fordi vi er bange for, at der ikke er mere mad, når vi kommer op til bordet anden gang, eller om vi simpelthen ikke er klogere. Tit står man med en tallerken med top på, også henter vi igen, – fordi vi ikke fik det hele første gang? Tag enten lidt af det hele, eller begræns dine mængder, så den ligner en alm. tallerken når du går fra tagselvbordet.

3. Det tager ca. 20 min for kroppen at mærke når den er mæt, så giv lige dig selv og din mave en chance for at mærke, hvad status er. Det tager ikke mere end 8-11 minutter at kværne en tallerken, også er vi jo relativt hurtige til at hente igen. Vent i stedet og mærk efter.

4. Du behøver ikke at smage på det hele og du behøver ikke at spise op. Vi er godt opdraget, og det indebærer bl.a. at man skal spise op. Det er et lidt misforstået princip. I virkeligheden er det jo for at lære os, at vi ikke skal øse mere op end vi kan spise, og at man også skal spise salaten, og ikke bare kan nøjes med kød og kartofler. Desværre tager mange den med videre i voksen livet, og føler at et er uhøfligt ikke at spise op. På samme måde, er det sundt at smage på forskellige ting, men det er også okay at sige nej tak, og vente til næste ret.

 

Opsummeret.. er december er en svær måned for os alle

Mit bedste råd, er at håndterer den så godt som DU kan.
Prøv nogle af ovenstående principper, eller lav din egen plan. Men vigtigst af alt, så nyd det mens du gør det. Nyd julen, stemningen, aktiviteterne, dine venner og familie, og lad disse være i højsædet. Så kan fristelserne komme i anden række.

 

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT

Få bedre nætter!

Få bedre nætter!

Som mange af jer ved, har jeg haft et barn, som slet ikke har ville sovet om natten. Dette har selvfølgelig taget hårdt på vores familie. Både min mand og jeg har også døjet meget med at ligge...

Et halvt år som Corona mor

Et halvt år som Corona mor

Der er en grund til at kun én forælder har barsel. Her er min Corona-barsel på godt og ondt. En søndag morgen i slutningen af februar 2020 kom han ud, vores lille basse af en dreng. Ikke mindre end...