Fertilitet 

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Familie

Det essentielle graviditet - og baby forløb

Anbefalinger

Tips & Tricks

Fællesskab

Familieliv

Parforhold

Rejse

Selvomsorg

søvn

Sådan går du fra vintertid til sommertid med små babyer og børn

Vi er Baby Akademiet

Vi består af et team af fagpersoner indenfor sundhed og ernæring. babyfysioterapi, jordemoder, personlig træner med speciale i graviditet & efterfødsel, sexolog og sovevejledere

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Miniforløb til 0 kr som klæder jer på til den første måned med en baby

Sover din baby powernaps? Så skal du tilmelde dig vores powernaps workshop til 0 kr lige her

Kom godt i gang med babys første måltid i vores gratis onlinekursus

I overgangen mellem årstiderne står mange forældre over for en udfordring, der kan synes lille, men som i virkeligheden har stor betydning for familiens daglige trivsel: skiftet fra vintertid til sommertid. 

For selvom det for mange markerer starten på lysere tider og længere dage, kan dette skift ofte forstyrre den skrøbelige søvnrytme hos de mindste medlemmer af familien – vores babyer og børn. Jeg, Maria fra Baby Akademiet, har i min tid vejledt utallige forældre gennem denne årlige overgang, og jeg ved, hvor stor en kilde til frustration det kan være. Ikke kun fordi det påvirker den hårdt tilkæmpede søvn, men også fordi det kan virke som endnu en udfordring i den allerede komplekse opgave, det er at være nogens forældre. 

Målet med denne artikel er at sikre, at dit barn – og dermed hele familien – fortsat kan nyde godt af en god nats søvn, selv når uret stilles frem.

Jeg håber derfor, at disse små tips kan hjælpe jer med at undgå at dagen starter allerede kl 04.00.

Udfordringer ved overgangen fra vintertid til sommertid 

Når vi nærmer os overgangen fra vintertid til sommertid, støder mange forældre på en betydelig udfordring: ændringerne i deres børns søvnrytmer. Denne overgang kan ofte virke som en kæmpe frustration, især hvis man har babyer/børn der i forvejen står tidligt op. 

Det er som regel de tidlige morgener og dermed en forskydning af døgnet, der er mest uhandy for de allerfleste forældre. Det kan være svært at holde baby/børn oppe og friske om aftenen, hvis de er stået op kl. 04.00, hvilket giver god mening. Men det betyder også tit, at de derfor går tidligere i seng om aftenen, og igen står tidligt op dagen efter – og så er man endt i en lidt dårlig cirkel. Det skyldes, at børn og især babyer ikke justerer deres indre ure så let som voksne gør. Disse ændringer kræver normalt en ekstra indsats fra os forældre. 

Den centrale faktor, der påvirker vores søvnkvalitet – herunder vores børns – er eksponeringen for lys. Dette naturlige fænomen påvirker direkte produktionen af melatonin – et hormon, der spiller en kritisk rolle i vores søvncyklus. For babyer, som endnu ikke har udviklet en regelmæssig døgnrytme, kan selv små ændringer i lysforholdene forårsage betydelige forstyrrelser i deres søvn. 

Når uret stilles en time frem til sommertid, oplever vi tidligere daggry, hvilket ofte resulterer i, at babyer og små børn vågner tidligere end forventet. Dette skyldes ikke kun en tilpasning til at sove og vågne på bestemte tidspunkter, men også hvordan lys udefra kan stimulere opvågningen.

En anden udfordring er manglen på effektive mørklægningsgardiner i mange hjem, hvilket kan gøre det svært at kontrollere mængden af lys, der kommer ind i barnets soveværelse. Uden denne kontrol kan det tidlige morgenlys sende et signal til barnets hjerne om, at det er tid til at stå op, uanset den faktiske tid på uret. Dette kan skabe en ond cirkel, hvor børn vågner tidligere, bliver trætte tidligere om aftenen, og gradvist forskyder deres naturlige søvnrytme. Derfor er der 2 ting, vi skal kigge på, når vi vil have en flydende overgang fra vintertid til sommertid: Mørke og tidsforskydning.

Tilpasning af barnets søvnrytme og praktiske tips

Når vi står overfor udfordringen ved skiftet fra vintertid til sommertid, er det afgørende for forældre at være proaktive for at gøre overgangen lettere for deres børn. Vi anbefaler at starte processen med at justere barnets soverytmer et par dage før, vi stiller uret. Her skal du gradvist forskyde barnets sengetid med 5-10 minutter hver dag. Det er vigtigt at bevare de eksisterende rutiner som tandbørstning, aftenmassage, og læsning af godnathistorier, for at skabe en følelse af normalitet og sikkerhed, det er altså kun tidspunktet vi ændrer på, og ikke de øvrige rutiner.

Gå frem sådan her: 

  1. Start med middagsluren. Det er ofte nemmere at skubbe den 5 minutter end aftenluren, hvor man også selv er ved at være træt og brugt op efter mange indtryk fra dagen. Dag 1 putter I til middag 5-7 minutter senere end normalt. Det burde betyde, at barnet vågner tilsvarende lidt senere fra luren. Hvis I spiser aftensmad på et fast tidspunkt, skal denne også skubbes 5 minutter senere end normalt, og det samme er gældende for aftenputningen. Sådan bliver I ved den næste uge, så har I gradvist tilpasset jer de nye tidspunkter, vi skal forholde os til. Ved at skubbe barnets sengetid og dagslure med små initiativer dagligt, kan forældre hjælpe med at forhindre, at børn vågner alt for tidligt og sikre, at de får den nødvendige mængde søvn. 
  2. For ældre børn, der måske vågner og begynder at røre på sig, eller for jer der ikke har så faste rutiner og forudsigelige soverammer, kan forældre forsøge at forlænge deres babyers/børns søvncyklus ved morgengry. Det kan de gøre ved, at holde en hånd på baby inden baby vågner helt, give baby sutten, tænde for white noise eller vugge lidt, sådan at baby kan sove videre ind i næste søvncyklus. Disse handlinger kan hjælpe barnet med at overgå til den næste søvncyklus, selvom de begynder at vise tegn på opvågning. For at opretholde mørket i rummet og understøtte ideen om, at det stadig er nat, er det også effektivt at holde lyset slukket eller gardinerne trukket for, hvis barnet vågner midt om natten eller tidligt om morgenen.

Jeg håber de råd du har fået, gør det nemmere for jer og jeres babyer/børn at tilpasse sig det nye ur, og lysere og længere dage! Hvis du har problemer med en baby, der tager korte lure, og du ønsker råd og vejledning til, hvordan du kan vænne din baby af med det, og få skabt nogle bedre søvnvaner, så har vi hos Baby Akademiet lavet et gratis kursus i samarbejde med Membantu, der hedder powernaps, og som hjælper med netop dette. I kurset får du blandt andet indblik i din babys søvncyklus, de 3 største misforståelser omkring dit barns søvn, og hvad du konkret kan gøre, for at hjælpe dit barn til længere lure. Du kan tilmelde dig kurset gratis her: https://bit.ly/powernapskursus 

Author

Tilbage til viden

Sådan går du fra vintertid til sommertid med små babyer og børn

Sådan går du fra vintertid til sommertid med små babyer og børn

Hent dit Essentielle Babyforløb

Alt du får med

Så blev jeg mor

Guide til Delte Mavemuskler

Genoptræning efter fødslen

Mindfulness og selvomsorg for mor

Guide til efterfødselskroppen - og sindet

Næste

forrige

01

Babymanualen

De første dage med baby

Sådan gør du med din baby - ebog

Guide til milepæle hos din baby

Alt du skal vide om de "første gange"

Næste

forrige

02

0 kr

Lad det ske! Opstart på fast føde

Rebozo guide

Mindfulness & Vejrtrækning

Fødselsplan skabeloner

Fødselsforberedelse ebog

Næste

forrige

03

0 kr

0 kr

Ammevenlige sutter fra FRIGG

Plejeprodukter fra Mushie

Alt til babys første måltid

Lav lækker mad til
din baby

Neglefil til de små hænder 

Svøb i det lækreste materiale 

Favorit produkter til dig og din baby

Lad os være 

Pennevenner

Følg din babys udvikling dagligt eller ugentligt under hele graviditeten, og indtil din baby fylder 1 år i vores essentielle graviditet - og babyforløb til 0 kr. Du får værdifuld viden, mini-kurser, eksklusive rabatkoder & faglig vejledning direkte i din indbakke eller i dit medlemsområde!