Hvad er mindfulness?
Mindfulness: Kvaliteten eller tilstedeværelsen af at være opmærksom – og i forbindelse med dine omgivelser – lige nu
I dette tilfælde handler det om at være tilstede I din graviditet, under din fødsel og I dine tanker omkring det at være mor. Det betyder kort sagt, at du skal fokusere på bevidsthed omkring dine sanser og forbinde dig til din krop i øjeblikket – her og nu og uden at være dømmende.
Føler du dig træt og tung i kroppen?
Føler du dig energisk og frisk?
Hvad kan du se?
I stedet for at knytte dig til dine tanker, skal du forsøge at knytte dig til din fysiske krop. Hvad føler du lige nu? Er du bekymret omkring noget? Hvordan føles det for dig?
For mig er bekymring en følelse, som sidder dybt inde i maven. Glæde er en anden følelse, som også sidder inde i maven. Frygt føles som noget, der prikker i mine arme og ben.
Mindfulness er, hvordan det føles at være dig lige nu – og hvordan du lægger mærke til dine tanker og dine følelser.
Veer forårsager smerter, ubehag og nogle gange frygt. Du kan håndtere dem ved hjælp af vejrtrækning, bevægelse og endda medicin, men kun du kan tænke dig igennem dem, og det er, hvad dette indlæg skal hjælpe dig med at lære.
Der er heldigvis pauser mellem veerne, og mindfulness tillader dig at føle dig afslappet og rolig, når pauserne kommer. Den tillader dig at blive opmærksom på nuet og ikke på hvad der sker om lidt – kun hvad der sker lige nu. Mindfulness hjælper også med at håndtere veernes kraft med nysgerrighed fremfor frygt, hvis man bruger mindfulness rigtigt.
Mindfulness øvelse – tag opvasken
Der er et hav af forskellige mindfulnessøvelser, men den bedste – efter min mening – er at ”tage opvasken”. Når man vasker op, bruger man næsten alle sanser, man har, og man vasker typisk op efter et måltid, så der er muligt at tænke over den samtale, man lige havde ved måltidet.
Læg mærke til den taktile følelse af vandet. Er det varmt eller blot lunt? Mærk, hvordan det flyder rundt om fingrene. Hvordan svampen har en harsk tekstur. Boblerne er fløjlsbløde. Sæben dufter rent og citrus-agtig. Hvis der er et vindue foran vasken, kan man også fornemme stemningen udenfor. Bestikket klirrer mod tallerkenen. Lyt til din krop. Er du mæt eller stadig sulten? Værker dine fødder, mens du står der? Er du glad? Hvordan føles det? Er du bekymret for noget? Hvor sidder den følelse henne? Det er velkendt at vaske op, noget du har gjort mange gange, men det som gør det til en god øvelse, er den type tilstedeværelse, det kan give at vaske op. Der sker så meget i de små hverdagsøjeblikke, som du nu skal blive bedre til at være tilstede i.
Mindfulness er en tilstand, man skal øve sig i ofte. Desto mere du træner det, desto nemmere er det at bruge det, når det er nødvendigt.
Hvorfor er det vigtigt at forberede sig mentalt på fødslen?
De fleste fødselsforberedelseskurser handler om selve fødslen og ikke så meget om, hvordan den håndteres rent psykisk. Mindfulness kan lære dig at håndtere smerterne og frygten under fødslen og hjælpe dig med at forstå dine veer og deres mønstre, og at der ind i mellem smerterne er ro og hvile. Mindfulness lærer os at være fæstnet i nuet og at stoppe med at bekymre os om fortiden og fremtiden.
Mindfull-meditationsøvelser såsom yoga, mindfull vejrtrækning, siddende og stående meditation er alt sammen med til at hjælpe os med at opdage ukendte indre ressourcer af styrke og kontrol. Det hjælper os med at forstå at, selvom en fødsel kan være svær, er vores kroppe i fuld stand til at håndtere den som den fremskrider – øjeblik for øjeblik.
Det anbefales, at man bliver hjemme så længe som muligt med veer, da det bedste sted at håndtere smerter er derhjemme i trygge rammer.
Mindfull fødsel stopper ikke smerten – i stedet for giver det os teknikker til at håndtere smerterne – én efter én – og det skal derfor trænes regelmæssigt inden fødslen. Det lærer os at rette opmærksomhed mod vores vejrtrækning, at fokusere på sensationen i vores kroppe, at holde os i nuet og holde os rolige og fattede, hvis fødslen ikke går efter ens forventning. Under den intense og sene del af fødslen, hjælper mindfull meditation os med at lægge mærke til – og endda nyde – tiden mellem veerne i stedet for kun at koncentrere os om smerterne og stadig hænge fast i veen, når den er ovre. Det kan være en redning, når man er ved at være træt. Husk at en mindfull fødsel kan være en hvilken som helst fødsel, du bliver ikke ”umindfull” af at få en epidural eller et kejsersnit.
Nyd dine pauser fra veerne
Kraften af en mindfuld pause hver gang vi bliver klar over, at vi har ladet vores tanker flyve, er vi i et mindfuld øjeblik. Og i dette øjeblik har vi et valg om, hvor vi lægger vores opmærksomhed. Vi kan ændre en vane-tanke. Med meget øvelse kan vi ændre vores tanker til det bedre.
Prøv at lægge mærke til en kløe. Læg mærke til, at den opstår pludseligt og bliver kraftigere og mere ubehagelig. Den peaker til et punkt, hvor den er næsten ulidelig. Det sidste stadie er, hvor de fleste begynder at klø tilbage. Det er ikke noget galt i at klø. Men når vi praktiserer mindfulness, for at være i smerten som den er, har vi en anden mulighed. Vi kan være tilstede i ubehaget. Vi kan notere tilstedeværelsen af kløen og puste os igennem den. Hvis vi kan være tilstede og puste os igennem det, hvor vi fokuserer på vores vejrtrækning uden at kradse tilbage, opdager vi, at kløen vil forsvinde igen. Prøv det næste gang, du klør et sted, og læg selv mærke til hele sensationen.
Smerten af smerten, og smerten vi laver af de tanker, vi har omkring den.
Smerten, vi laver, kan opstå på baggrund af tanker som;
- Ensomhed
- Frygt
- Sinde
- Hjælpesløshed
Disse følelser og tanker kan forværre smerten, fordi vores tanker fører til handlinger i kroppen.
Mindfuld indstilling
Som fødslen forløber, og livmoderen åbner sig for at kunne forløse din baby, er den rigtige indstilling ikke; ”åh nej, nu kommer der endnu en ve”. Den rigtige indstilling er at sige ”JA!”. Mind dig selv om at dette er en normal smerte. Alt er ok. Når smerten bliver for overvældende, prøv at kigge på dine omgivelser. Kig på de mennesker, du har omkring dig. Kig på din jordemoder. Er hun afslappet og rolig? Er der nogen, der går i panik? Hvis ikke, tror du så ikke, at det er normalt, at det skal gøre SÅ ondt at føde et barn? Forsøg ikke at lade din egen panik og frygt sætte standarden for din fødsel. Husk, at det er DIG, der styrer dine tanker. DU bestemmer, hvad du skal tænke. Og hvordan du føler dig. Fortæl dig selv, at det er ok. Fortæl dig selv, at det ikke er farligt, og at det er ok, at det gør ondt. Træk vejret, og forsøg, at berolige dig selv ved at bruge de værktøjer, der er rigtige for dig. Det kan være, du skal spørge en jordemoder, om den bekymring, du har, er reel. Måske er du typen, der ikke skal spørge men selv antage, at det hele er normalt. Du ved bedst selv, hvad der kan få dig i en positiv og opløftende status igen, så sørg for at gøre, hvad du kan for at komme derhen. Så forløber din fødsel hurtigere og mere overskueligt.
Hvis du bruger mindfulness under din fødsel
At være opmærksom i nuet uden at dømme, at være åben for og tillade veerne at komme og gå, vil du opdage noget, der er ganske simpelt fantastisk. Midt i processen af din fødsel, er der gode øjeblikke af fred og ro.
I løbet af 1 time i aktiv fødsel, hvor livmoderen spænder op i ca 60 sekunder, er ca 3-5 af disse sekunder, hvor veerne topper ligesom en bølge knækker, samme tid det tager at trække vejret dybt, er der totalt 60 sekunder eller 12 vejrtrækninger af maksimal smerte. Hvis din fødsel så varer i 12 timer, er der totalt 12 minutter med maksimal smerte i løbet af din fødsel, hvor den sidste time er den mest intense. Det kan du sagtens overkomme. Især hvis du er god til at lægge mærke til dine pauser og slappe af under veerne. Brug din vejrtrækning, og fokusér på dit mantra under dine veer.