Fertilitet 

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Familie

Det essentielle graviditet - og baby forløb

Anbefalinger

Tips & Tricks

Fællesskab

Familieliv

Parforhold

Rejse

Selvomsorg

Amning

Udstyrsliste til amning

Vi er Baby Akademiet

Vi består af et team af fagpersoner indenfor sundhed og ernæring. babyfysioterapi, jordemoder, personlig træner med speciale i graviditet & efterfødsel, sexolog og sovevejledere

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Miniforløb til 0 kr som klæder jer på til den første måned med en baby

Sover din baby powernaps? Så skal du tilmelde dig vores powernaps workshop til 0 kr lige her

Kom godt i gang med babys første måltid i vores gratis onlinekursus

Artiklen indeholder reklamelinks

Denne udstyrsguide til amning er tilblevet på baggrund af mine mange års erfaring som ammevejleder. Jeg kommer til at guide dig med udgangspunkt i, hvad jeg ved, virker godt. 

Du har faktisk ikke brug for så meget

I bund og grund er dit vigtigste udstyr jo dig selv – og din baby. Det er jer to (og din partner), der sammen skal have amningen til at blive en dejlig stund. Og derfor er det udstyr, du kan få brug for, især udstyr, som kan gøre det hele lidt lettere og mere behageligt for jer. Eller hjælpemidler, hvis I får brug for det.

Ammepude

En god ammepude er, efter min mening, det absolut vigtigste stykke udstyr, du med fordel kan købe, inden du føder. Der findes desværre mange ubrugelige typer, og det her er virkelig et sted, hvor der er mange, som spilder penge på dyre fejlkøb.

Du kommer forhåbentlig til at amme i mange timer hver dag i mange måneder. Og her er en god støtte alfa og omega. Både for at du sidder godt uden at spænde i musklerne, og med mulighed for at have hænderne fri til at kunne lægge din baby korrekt til brystet. Men også for at din baby ligger stabilt ved brystet, så du ikke oplever et unødvendigt træk og stræk i brystvorten, der i værste fald kan give sår og smerter. Min favoritammepude er den store fra Doomoo. Se min video om brug af denne på kursussiden.

Se video om brug af ammepuden på din kursusside i SMART Amning kurset

En god ammepude skal:

  1. Være stor nok til, at du ikke behøver stable den op med puder, dyner mm.
  2. Være formbar, så du kan justere den i højde, facon og fasthed og dermed bruge den i forskellige ammestillinger
  3. Være stabil, så din baby kan ligge på den, uden at glide ned og trække i brystvorten. Og uden at du behøver bære din babys vægt under amning

Den rette ammepude forebygger både muskelsmerter i nakke og ryg samt sår på brystvorterne, fordi mor kan sidde afslappet og med god støtte og baby ligge stabilt ved brystet uden at glide ned undervejs i amningen.

Stofbleer

Amning er indimellem bare noget værre sjap og sjask med vildfaren mælk, bryster der løber umotiveret, gylp mm. Og her er stofbleer geniale. De er bløde, suger godt, er nemme og hurtige at tørre efter vask. Så sørg for at du har en stor stak med bløde stofbleer klar.

Ammeindlæg

Ammeindlæg er indlæg, du lægger ind i din bh og som har til formål at 1) opsuge mælk, der løber fra brystet mellem amningerne og 2) at holde brystet/brystvorten varm.

Ammeindlæg fåes i forskellige materialer som papir, bomuld, bambus, silke og uld. Stofindlæggene er mere behagelige for huden end indlæg i papir. Omvendt, hvis du lækker meget mælk, så kan papirindlæggene suge mere, og du undgår bedre at lække gennem tøjet. Uld er genialt i den kolde årstid, da varme bryster og brystvorter slipper mælken lettere. Og da kulde på brysterne erfaringsmæssigt øger risikoen for at få brystbetændelse.

Du kan sagtens bruge papirindlæg inderst (hvis du lækker meget) og så uld udenpå for at holde brystet varmt. Hvis du køber uldne indlæg, så vælg endelig en stor størrelse, så du holder en stor del af brystet varmt.

Amme-bh

En amme-bh er en bh, som kan knappes ned eller skubbes til side, så baby kan spise uden at bh´ en skal tages helt af. Og det er jo smart. De findes i alverdens udgaver. Padded, nonpadded, med og uden bøjler, i blonder eller bomuld. Her er det et spørgsmål om smag og behag, hvad du foretrækker og har behov for. En stor barm har oftest brug for mere støtte end en mindre barm.

Det er altid en god idé at have en blød bøjleløs bh, du kan bruge om natten. Selvom du normalt ikke sover med bh, kan det være rart at gøre, når du ammer, fordi brysterne ofte lækker lidt med mælk om natten.

Vent og se

Mit råd er, at du nøjes med at købe en enkelt eller to bløde ammebh´er, inden du føder. Køb dem et nr større end du normalt bruger, da brysterne altid ændrer størrelse i de første dage efter fødslen. Og vent så med at købe flere, til efter mælken er løbet til, hvor du har en bedre fornemmelse af, hvilken størrelse du skal bruge.

Udstyr som jeg anbefaler, at du har anskaffet, inden du føder

  1. Ammepude
  2. Stofbleer
  3. Ammeindlæg
  4. Ammebh’er (1-2 stk)

I de næste afsnit kan du læse om udstyr, som du enten kan overveje at anskaffe på forhånd – eller blot vente og se, om du får brug for…

Brystvorte-creme

Creme til brystvorterne kan være godt at bruge, hvis dine brystvorter bliver ømme, eller hvis der kommer sår på. Husk dog, at skulle det ske, så er ceme ikke en løsning i sig selv – det er en tilretning af teknikken ved brystet, da sår altid kommer af forkert teknik. Men cremen kan være med til at understøtte ophelingen, så den går hurtigere. Hvis du har problemer med teknikken ved brystet, og døjer med sår på brystvorterne, så har jeg lavet en gratis serie​, hvor jeg fortæller dig om de 3 hyppigste ammeudfordringer og den universale løsning, der afhjælper udfordringerne effektivt​. Her kommer jeg b.la. ind på, hvorfor smertefulde amninger og sår på brystvorter opstår, hvordan du kan afhjælpe brystbetændelse mm. Du kan finde serien helt gratis her​.

Der findes forskellige cremer til brystvorter, og den vel nok mest anvendte er lanolincreme. Lanolin er en fed creme / salve, som holder huden blød og eftergivelig mellem amningerne. Jeg har selv god erfaring med Avené cicalfate repair creme og mushies baby balm. Det er ikke en decideret brystvortecreme, men jeg har set den virke mirakuløst ophelende på selv dybe sår.

Hvis du bruger creme på brystvorterne, så tør den af inden amning, også selvom det er en creme, der ikke behøver vaskes af. Cremen kan nemlig være glat og gøre det svært for din baby at holde et godt greb om brystet – så han / hun glider ud og derved blot kommer til at skade brystvorten endnu mere.

Brystvortebeskyttere

Brystvortebeskyttere er beregnet til at sidde inde i din bh, hvor de har den effekt, at de holder dit tøj væk fra brystvorterne, så de kan få helt fred og ikke hænger fast i hverken bh eller ammeindlæg.

De er helt geniale, HVIS du skulle få ømme eller sårede brystvorter, fordi de – sammen med en god creme og tilretning af ammeteknikken – fremmer ophelingen.

Brystpumpe

Har man brug for en brystpumpe? Som udgangspunkt nej. Hvis din amning bare kører på skinner, så behøver du ikke nødvendigvis nogensinde at skulle pumpe mælk ud.

Og hvis du skulle få behov for en brystpumpe i starten af dit ammeforløb, så vil det være oplagt at starte med en udlejningspumpe, som du kan have så længe, du har brug for den og så aflevere den tilbage igen. Pumperne kan man leje flere steder, blandt andet på apoteket. De er af super kvalitet og kan dobbeltudmalke, hvilket er absolut mest effektivt, hvis du har brug for pumpen for at hjælpe din mælkeproduktion på vej i starten.

Skulle du have brug for (eller ønske) at pumpe på lidt længere sigt, så kan du bedre vurdere, hvilken pumpe du har brug for, når du står i situationen.

Typer af brystpumper

Vakuumpumpe

Vakuumpumpen er en pumpe, der udelukkende fungerer ved at danne et stabilt og konstant vakuum. Den har altså ikke en direkte pumpe-funktion (det kan man dog godt med nogle slags ved at klemme på dem). Vakuumpumpen er super god til at samle overskydende mælk fra det bryst, som baby ikke spiser på. Eller til at tage toppen, inden baby lægges til brystet, hvis det er meget spændt og svært at få fat på.

Håndpumpe

Håndpumpen fungerer, som navnet antyder, ved håndkraft. Altså ved at man manuelt klemmer på et håndtag. Den er billig i indkøb og kan bruges alle steder, da den ikke kræver strøm. Den er god, hvis man blot har brug for – eller ønsker – at pumpe ud en gang i mellem. Har du brug for at pumpe flere gange dagligt for fx at øge din mælkeproduktion, så er håndpumpen ikke det oplagte valg, da den som udgangspunkt ikke er så effektiv eller brugervenlig som en elektrisk pumpe.

Elektrisk pumpe

Hvis du får brug for at pumpe hyppigt, så er en elektrisk pumpe det bedste valg. Her kan du pumpe uden at anstrenge dig og samtidig få optimalt udbytte af det. Elektriske pumper findes både til enkelt og dobbelt udmalkning.

Hvis du pumper på begge bryster, når du pumper, så bør du bruge en dobbeltpumpe, hvor du kan pumpe begge bryster samtidig. Det sparer både tid for dig og er samtidig mere effektivt, end hvis du pumper et bryst ad gangen.

Producenterne Medela og Elvie har lavet elektriske dobbeltpumper, der kan sidde inde i bh´en – hvilket er helt genialt efter min mening.

Udlejningspumper hører også ind under elektriske pumper og kan også dobbeltpumpe. De er et oplagt valg til en start, indtil du kender dit reelle behov og beslutter, om du vil investere i din egen pumpe.

Bonustip

HVIS du kommer til at pumpe ud flere gange dagligt, så er et sandt life hack altså en pumpe-bh. Det er nemlig en bh, der er beregnet til at holde pumpetragtene på plads, så du kan have hænderne fri, mens du pumper. Pumpe-bh´en er produceret af Medela og passer til deres elektriske brystpumper. Vælger du omvendt en af pumper, der er designet til at kunne sidde i bh´en, så har du selvfølgelig ikke brug for pumpe-bh´en også.

 

Din ammeindkøbsliste

  • Ammepude: F.eks. denne fra Doomoo, som har godt med fyld i, og er nem at forme, som man vil have den.

  • Vakuumpumpe fra Haakaa: Denne vakuumpumpe er ideel til at tage toppen af mælken. Den er nem at bruge, og er skånsom mod brystet med dens vakuum.

  • Varme/kuldeomslag fra Haakaa: Disse omslag er rigtig gode til at varme brysterne op inden amning. De fungerer også godt som kolde omsvøb i forbindelse med brystspændinger og kan bruges til spændinger i muskler og andre fornødenheder efterfølgende også.

  • FRIGG sutter: FRIGG sutterne er 100 % dansk produceret, og vi anbefaler den runde sut str. 2 som udgangspunkt. De kan enten fås i medicinsk silikone eller latex.

  • Ammeindlæg: Ammeindklæg kan både være éngangsindlæg og vaskbare indlæg. Vi anbefaler disse fra Carriwell, som netop kan vaskes efter brug, og derfor er gode for miljøet. Du kan vælge imellem indlæg af silke eller økologisk bommuld, afhængig af, hvad du synes, er mest behageligt.  

  • Brystbeskyttere/mælkeopsamler: En mælkeopsamler sikrer, at der ikke er noget mælk, der går til spilde mellem amninger. En mælkeopsamler er især beregnet til de kvinder, som har døjet med en overproduktion, eller har meget mælk, der løber på det modsatte bryst under amning. Hos Baby Akademiet anbefaler vi denne mælkeopsamler fra Haakaa.

  • Ammebh fra Carriwell: Ammebh’er er altid en god investering, når du gerne vil amme. Hos Baby Akademiet anbefaler vi ammebh’erne fra Carriwell af flere årsager. For det første er bh’erne af enormt høj kvalitet, hvilket betyder, at de ikke kun holder under amningen af dit første barn, men kan bruges igen og igen, hvis du får flere børn, der skal ammes. For det andet har Carriwell et stort udvalg af ammebh’er i mange forskellige størrelser, så du kan finde lige præcis dén model, der sidder bedst på dig, og som lever op til dine ønsker og behov. Vi er især vilde med Carriwells graviditets- og amme-bh med gel-support, fordi bh’en har en gel-vire i stedet for den traditionelle metalbøjle, som almindelige bh’er har. Det betyder, at dine bryster får den nødvendige støtte, uden at være ubehagelig eller gnave. Gel-viren er også smart i forhold til amning, fordi geleen tilpasser sig sin krops temperatur, og hjælper på den måde med at holde brysterne lune, så mælken har nemt ved at løbe til, når du skal amme. Bh’en kan både fås med og uden indlæg afhængig af, hvad du er til.

  • Stofbleer: Som tidligere skrevet kræver amning bare rigtig ofte en god stak stofbleer, fordi det kan være noget være gris med vildfaren mælk, bryster der løber umotiveret, gylp mm. Man kan købe stofbleer mange steder, men vi er især vilde med disse fra Mushie, fordi de er lavet af 100% bommuld, og derfor er enormt bløde mod den sarte babyhud. 

  • Mushie baby balm/fedtcreme: Når man ammer kan man opleve, at ens brystvorter har brug for at blive fugtet med creme, eller man kan få sår på brystvorterne. Jeg har før anbefalet Mushies baby balm til at smøre på brystvorterne, hvis man døjer med sår under amningen, da den fungerer rigtig godt til at lave fugtig sårheling. Cremen er Svanemærket, COSMOS ORGANIC, AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic certificeret, og indeholder kun naturlige og milde ingredienser. Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om, om din baby får creme i munden, hvis du bruger denne til fugtig sårheling eller bare til at smøre på brystvorterne i almindelighed.

 

Tak fordi du læste med så langt. Du har nu et ret godt overblik over, hvad der er need to have, inden du føder – og hvad du eventuelt kan overveje at købe på forhånd eller vente med, til du ved, om du får brug for det.

Der findes jo massevis af andre produkter, men disse er mine foretrukne gennem mange år som ammevejleder.

Hos Baby Akademiet ønsker vi dig en fantastisk amning!

Author

Tilbage til viden

Udstyrsliste til amning

Udstyrsliste til amning

Hent dit Essentielle Babyforløb

Alt du får med

Så blev jeg mor

Guide til Delte Mavemuskler

Genoptræning efter fødslen

Mindfulness og selvomsorg for mor

Guide til efterfødselskroppen - og sindet

Næste

forrige

01

Babymanualen

De første dage med baby

Sådan gør du med din baby - ebog

Guide til milepæle hos din baby

Alt du skal vide om de "første gange"

Næste

forrige

02

0 kr

Lad det ske! Opstart på fast føde

Rebozo guide

Mindfulness & Vejrtrækning

Fødselsplan skabeloner

Fødselsforberedelse ebog

Næste

forrige

03

0 kr

0 kr

Ammevenlige sutter fra FRIGG

Plejeprodukter fra Mushie

Alt til babys første måltid

Lav lækker mad til
din baby

Neglefil til de små hænder 

Svøb i det lækreste materiale 

Favorit produkter til dig og din baby

Lad os være 

Pennevenner

Følg din babys udvikling dagligt eller ugentligt under hele graviditeten, og indtil din baby fylder 1 år i vores essentielle graviditet - og babyforløb til 0 kr. Du får værdifuld viden, mini-kurser, eksklusive rabatkoder & faglig vejledning direkte i din indbakke eller i dit medlemsområde!