Lavet i samarbejde med Woodland Wonders og Baby Engros
Det er et virkelig godt spørgsmål. Og det er helt naturligt at synes, at det kan være enormt svært at navigere i.
Det ville være relativt enkelt, hvis blot man skulle sørge for, at barnet fik den samme kost fra 6 måneder og op til 2 år. Men sådan er det desværre ikke.
I løbet af barnets første 2 leveår, får barnet gradvist mere og mere brug for den næring, der er at finde i fast føde. Men selvom barnet har brug for meget af det, så er barnets mave endnu ikke vant til den mere faste føde. Man skal derfor trappe op og over længere tid øve barnet (og barnets mave) i at spise “rigtig” mad.
Samtidig med at man skal øve barnet i at sidde med ved middagsbordet, er der dog også nogle ting, barnet først må få når barnet når en specifik alder. Ingen sagde, at det skulle være nemt.
Vi har lavet en lille visuel hjælp til dig, så du kan få et bedre overblik over, hvilke fødevarer dit barn må få og i hvilken alder.
Det må dit barn spise i 4-6 måneders alderen
I alderen 4-6 måneder er rejsen mod fast føde lige begyndt – her skal barnet vænne sig til ikke længere at skulle leve udelukkende af mælk. Derfor er grød og mos et godt sted at starte.
Sådan må din baby spise fra 6 måneder
Når barnet bliver 6 måneder, er der mulighed for noget mere variation. Man skal stadig være opmærksom på konsistens og sørge for, at det er noget, barnet kan spise uden at skulle tygge særlig meget på det. Maden skal altså være overvejende blød.
Fra 8 måneder må barnet spise mere varieret
Efter 8 måneder ligner barnets mad noget mere den, vi kender fra voksne. Der er plads til mere variation i temperatur og konsistens. Den helt store ting, barnet nu må, er at få brød. Det skal dog stadig være relativt let at tygge igennem, og det skal derfor være uden kerner eller voldsom tekstur.
I 9 måneders alderen må barnet få surmælksprodukter
Når barnet runder de 9 måneder, tilføjes surmælksprodukter til barnets mad. Ellers bygger de overvejende ovenpå de fødevarer, barnet allerede nu kunne spise.
Vær opmærksom på, at dette er en relativt grov beskrivelse af barnets udvikling i måltider. Det er vigtigt, at holde sig orienteret om de små nuancer, der er i anbefalingerne.
Derfor anbefaler vi, at du kigger i Sundhedsstyrelsens folder, der guider dig igennem overgangen fra mælk til mad.