Fertilitet 

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Familie

Det essentielle graviditet - og baby forløb

Anbefalinger

Tips & Tricks

Fællesskab

Familieliv

Parforhold

Rejse

Selvomsorg

Baby

Fordele og ulemper ved slyngevugger

Vi er Baby Akademiet

Vi består af et team af fagpersoner indenfor sundhed og ernæring. babyfysioterapi, jordemoder, personlig træner med speciale i graviditet & efterfødsel, sexolog og sovevejledere

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Miniforløb til 0 kr som klæder jer på til den første måned med en baby

Sover din baby powernaps? Så skal du tilmelde dig vores powernaps workshop til 0 kr lige her

Kom godt i gang med babys første måltid i vores gratis onlinekursus

Udviklet i samarbejde med Membantu

Slyngevugger er et hjælpemiddel, som mange kommende eller nybagte forældre overvejer at investere i, da de hjælper spædbørn med at sove bedre. Dog er en slyngevugge en af de større poster i budgettet, og derfor vil vi i denne artikel diskutere fordele og ulemper ved slyngevugger. Formålet er at hjælpe jer forældre med at tage en informeret beslutning om, hvorvidt det vil være fordelagtigt for jer, at investere i en slyngevugge.

 

Fordele ved slyngevugger

  • Slyngevugger er lavet af blødt stof, der omslutter babyen, og kan skabe en rolig og gyngende bevægelse. Denne bevægelse minder babyer om livmoderens trygge omgivelser, hvilket skaber en følelse af sikkerhed og komfort.
  • Fordi slyngevugger skaber en følelse, der minder baby om at være i livmoderen, kan de være med til at gøre overgangen fra livmoderen til den virkelige verden mere blød og rolig.
  • Slyngevugger er fleksible, da de kan monteres på stativer, i loftet eller med ophæng i dørkarme, så man kan flytte dem rundt i huset og hænge dem i forskellige rum, alt efter hvor man befinder sig. Man kan altså vælge den ophængsløsning, der passer til familiens behov.
  • Nogle slyngevugger kan købes med en motor, som holder vuggen i bevægelse, uden at forældrene behøver at gøre noget. Dette hjælper baby med at falde hurtigere i søvn, og giver forældrene mere frihed og overskud, fordi de får hænderne fri, og slipper for konstant at vugge en barnevogn eller have deres baby i armene.
  • Slyngevugger er æstetisk pæne med et simpelt, klassisk udseende, der passer ind i de fleste hjem, hvis man går op i den slags.

 

Ulemper ved slyngevugger

  • En slyngevugge er ikke en fuldtidssoveplads. Hvis man anvender en slyngevugge i alle døgnets timer, også nattetimerne, kan man komme til at skabe dårlige sovevaner for sin baby. Babyer kan nemlig komme til at vænne sig til den gyngende bevægelse, og det kan resultere i, at de ikke kan falde i søvn uden at ligge i en gyngende slyngevugge.
  • Hvis man bruger slyngevuggen forkert, som beskrevet i punktet ovenfor, kan slyngevugger skabe mindre frihed og fleksibilitet for forældrene, fordi de bliver tvunget til at være i nærheden af slyngevuggen, som typisk er derhjemme, hver gang baby skal sove lur.
  • Hvis man ikke er opmærksom på at have en afstivet madras i bunden af slyngevuggen, især i de første uger af babys liv, kan det påvirke babys hovedform at ligge i en slyngevugge, hvor der ikke er plads til at dreje hovedet til siderne.

Der er altså både fordele og ulemper ved slyngevugger, der er værd at være opmærksom på, når man som forældre enten lige har købt en, eller overvejer at gøre det. Vi vil dog til hver en tid argumentere for, at der er flere fordele end ulemper ved slyngevugger. De er, ifølge os, et super godt redskab til nybagte forældre, så de kan få tid til at sove en lille lur, eller få hænderne fri og få klaret nogle af alle de ting, de ikke kan lave, når baby er vågen.

 

Vores anbefaling

Der findes efterhånden en del forskellige slags slyngevugger og motorer på markedet, som alle kan forskellige ting. Vi vil dog fremhæve slyngevuggen med motor fra Membantu i denne artikel, både fordi vi samarbejder med brandet, men også fordi den løser mange af de udfordringer, vi har nævnt i listen ovenfor. 

For det første har slyngevuggen fra Membantu en afstivet madras i bunden, så baby kan ligge fladt med sit hoved, og der er god plads til at kunne dreje hovedet fra side til side. Dette betyder, at babys hovedform ikke bliver påvirket på trods af, at baby ofte ligger i slyngevuggen. 

For det andet har Membantu udviklet en app, som kan styre slyngevuggens motor, hvilket giver forældre en stor frihed. Med appen kan man enten vælge et af de forprogrammerede programmer til, hvor meget slyngevuggen skal bevæge sig, eller man kan lave sit eget efter behov. Denne funktion er enormt smart, når man vil have sin baby til at sove, fordi babyer tager en mental scanning af, hvordan forholdene er omkring dem, inden de falder i søvn. Babyer har typisk en lille opvågning i midten af deres søvncyklus (ca. 20-40 min. inde i deres søvn), og her lægger de mærke til, om tingene er, som de var, da de faldt i søvn. Er de ikke det, f.eks. hvis vuggen ikke vipper mere, så vil babyer have svært ved at falde i søvn igen. Derfor er det smart at have en motor med en app, som man via sin telefon kan indstille til at vugge og stoppe igen, når det ikke er nødvendigt længere. Det er nemlig ikke altid nødvendigt at vugge baby under hele søvnen, men det kan være godt at hjælpe baby videre i sin søvn ved at vugge, når baby har sine små opvågninger. I denne forbindelse får forældre altså mere frihed ved at indstille et program i appen, der vugger slyngevuggen i nogle bestemte intervaller afhængig af babys lur og typiske opvågninger, så forældrene kan lave noget andet, og ikke behøver fysisk at stå ved vuggen ved hver opvågning.  

En anden grund til, at vi anbefaler slyngevuggen med motor og app fra Membantu, er, at den er nem at kontrollere. Derfor kan den både hjælpe forældre med at undgå at skabe dårlige sovevaner hos deres baby, samt hjælpe dem med at vænne deres baby af med dårlige sovevaner, hvis man allerede har fået skabt sådan nogle. Med appen kan man nemlig styre, hvilken hastighed vuggen skal bevæge sig. Har man brugt slyngevuggen for ofte, og er kommet til at vænne sin baby så meget til at blive vugget, at den ikke kan falde i søvn andre steder end i en slyngevugge, så kan man bruge appen til trin for trin at skrue ned for bevægelsen i slyngevuggen. Start med kun at reducere den vuggende bevægelse en smule de første dage, og reducer herefter den vuggende bevægelse en smule mere de næste dage. Sådan fortsætter man, indtil babyen har vænnet sig til, at slyngevuggen til sidst næsten ikke vugger. På den måde kan man langsomt lære sin baby at sove uden at blive vugget, hvilket vil give mere frihed, så man ikke er bundet til at blive hjemme, når baby skal sove, men kan putte babyen uden for hjemmet. Den samme metode anbefales, når babyer bliver lidt større, og vokser ud af vuggen. Her kan motoren med tilhørende app fra Membantu igen hjælpe med at vænne baby af med at blive vugget under sin søvn. 

Hvis ovenstående pointer omkring slyngevugger lyder som noget, man som forælder kan finde hjælp i, hvilket rigtig mange forældre kan, så vil vores anbefaling være at starte med at investere i en slyngevugge. Hvis man herefter kan mærke, at det ikke er nok, så kan man også investere i en motor til at skabe mere overskud i hverdagen.

 

Brug for sovehjælp?

Har du problemer med at skabe gode sovevaner for din baby? Eller ønsker du at kunne skabe gode sovevaner for din baby fra start? Uanset om du bruger slyngevugge til din baby eller ej, er vi her for at hjælpe dig med at skabe gode sovevaner for din baby og få mere overskud i din hverdag. Derfor har vi udviklet kurset “Drømmestart” i samarbejde med Membantu, som netop informerer dig om, hvad du kan gøre, for at hjælpe din baby i god søvn, og hvordan du i denne forbindelse fordelagtigt kan bruge slyngevuggen med motor fra Membantu. Du lærer også om babyers søvncyklus, hvilket er vigtig information til at forstå din babys søvnmønster. Kurset er gratis, og vi anbefaler allerede at tage kurset under graviditeten eller de første tre måneder efter fødslen for at få mest mulig viden og grundlag til at træffe nogle gode beslutninger og skabe nogle gode søvnvaner fra start. På den måde undgår du at komme i en situation, hvor du er bundet til hjemmet, og føler dig begrænset i, at din baby kun vil sove med motoren tændt derhjemme.

Find kurset til 0 kr. her.

Tilbage til viden

Fordele og ulemper ved slyngevugger

Fordele og ulemper ved slyngevugger

Hent dit Essentielle Babyforløb

Alt du får med

Så blev jeg mor

Guide til Delte Mavemuskler

Genoptræning efter fødslen

Mindfulness og selvomsorg for mor

Guide til efterfødselskroppen - og sindet

Næste

forrige

01

Babymanualen

De første dage med baby

Sådan gør du med din baby - ebog

Guide til milepæle hos din baby

Alt du skal vide om de "første gange"

Næste

forrige

02

0 kr

Lad det ske! Opstart på fast føde

Rebozo guide

Mindfulness & Vejrtrækning

Fødselsplan skabeloner

Fødselsforberedelse ebog

Næste

forrige

03

0 kr

0 kr

Ammevenlige sutter fra FRIGG

Plejeprodukter fra Mushie

Alt til babys første måltid

Lav lækker mad til
din baby

Neglefil til de små hænder 

Svøb i det lækreste materiale 

Favorit produkter til dig og din baby

Lad os være 

Pennevenner

Følg din babys udvikling dagligt eller ugentligt under hele graviditeten, og indtil din baby fylder 1 år i vores essentielle graviditet - og babyforløb til 0 kr. Du får værdifuld viden, mini-kurser, eksklusive rabatkoder & faglig vejledning direkte i din indbakke eller i dit medlemsområde!