Indlæg

Forbered dig på at amme

3. maj 2019 | Efterfødsel

Dagens blogindlæg er skrevet af Sonja fra Den gode barsel.

Læs med og bliv klogere på hvordan du bedst forbereder dig på at amme!

 

Forberedelse på amning er vigtigt

I dag oplever desværre over 50% af nybagte mødre besværligheder med at amme. Mange mødre opgiver amningen allerede inden for 14 dage, oftest på grund af smerter i forbindelse med amning, sår og revner på brystvorter eller brystbetændelse. Det kommer bag på rigtige mange kvinder, hvor meget det kræver at få en ammeetablering i gang. Danske kvinder er generelt rigtig gode til at forberede til fødslen, men ikke til amning. Når de kommer til jordemoderkonsultation, og bliver adspurgt om de gerne vil amme, vil langt de fleste svare, at det vil de gerne. På vores ammeforberedende kurser for gravide, svarer 8 ud 10, at de deltager på kurset, fordi deres veninder havde fortrudt, at de ikke havde forberedt sig mere på amning, og mange af deres veninder stoppede med at amme, fordi de havde så mange problemer med amning.   

Afhængig af, hvor i landet du bor, er der desværre også meget stor forskel på, hvor lang indlæggelsestid man har på barselsgangen, og hvor meget ammevejledning man får. Det samme er også gældende for hvor hurtigt man får besøg af sundhedsplejersken. Alt dette kan have stor betydning for, hvordan ens amning kommer fra start.

Hvis du skal opnå en vellykket ammeetablering er det først og fremmest vigtigt at vide følgende:

 • Amning skal IKKE være smertefuldt. Det er helt i orden med ømhed, men ikke decideret smerte. Det er en gammel skrøne, at brystvorterne skal hærdes, at der kan komme sår og revner eller det ligefrem bløder fra dem. DET ER IKKE NORMALT!!!
 • Modermælk er meget let fordøjeligt.
 • Amning handler mere end kun om mad.
 • Amning kræver energi for både mor og barn at lære.
 • En ammeetablering tager mellem 3-8 uger.
 • Forbered dig på, at amning fylder rigtig meget.

 

Tålmodighed og tid

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er for amningen, at du indstiller sig på at bruge tid – rigtig meget tid på at amme.  En nyfødt baby skal spise mellem 8-10 x i døgnet, men det er også fuldstændigt normalt at barnet spise/sutter mere end det. En nyfødts baby mavesæk er på størrelse med et kirsebær ved fødslen. Når den er tre dage, er mavesækken på størrelse med en blomme, og et æg, når den er en uge gammel. Du skal indstille dig på ikke at lave andet i de første par uger – ja faktisk den første måned. Det kommer bag på rigtigt mange, hvor meget tid man bruger på det, og hvor meget det fylder. Derfor – acceptér det – nyd tiden med dit barn. Husk på, at du skal nok få rigelig tid til alt det du havde forestillet dig, at din barsel skulle bruges på – men bare ikke den første måned.

 

Ro og hvile

Skær ned for barselsgæsterne! Aftal med jeres familie og venner, at I nok skal kontakte dem, når I er klar til at modtage gæster. For mange gæster går ud over amningen. Man kommer til at udskyde amningen, fordi der er gæster. Husk på, at dit barn har ligget fuldstændigt beskyttet i livmoderen, og kender kun til dig og far. For mange mennesker (især på én gang) kan gøre dit barn meget uroligt og utrøsteligt, fordi det simpelthen har fået for mange indtryk. Selvom dit barn sover under besøget, kan det blive overstimuleret.

Hvis jeg skulle have lov til at bestemme, så jeg vil på det kraftigste anbefale først at aftale besøg efter 14 dage. Så bruger I tiden på at lære jeres barn at kende, og få amningen op at køre samt at få noget søvn!

 

Øvelse

For nogle er det nemt at få lagt sit barn til brystet, men for mange er det virkelig svært! Så derfor indstil dig på, at det kan tage tid at mestre. Forsøg ikke at blive stresset, hvis dit barn ikke får fat med det samme, og begynder at blive utålmodig og græder. Det er normalt.

Det vigtigste at huske, når dit barn skal ammes:

 • I alle stillinger skal barnets mave vende mod din mave.
 • Barnet skal til dit bryst og ikke omvendt.
 • Barnets næse skal være ud for din brystvorte.
 • Barnet skal gabe højt før det føres til brystet.
 • Barnet skal HELT ind til brystet! Barnets hage skal røre dit bryst.
 • Brug alle ammestillinger for at få tømt og stimuleret brystet ordentligt.

 

Hud mod hud

Hud mod hud er essentielt for amningen og tilknytningen til dit barn! Hud mod hud er ikke bare hyggeligt, men har stor betydning for barn og mor. Lige så snart dit barn bliver født, lægges det op på brystet af dig, og her ligger I sammen uforstyrret i ca. to timer, før barnet vejes og undersøges. Skal man have planlagt kejsersnit, så er det efterhånden alle danske fødesteder som tilbyder hud mod hud kejsersnit – dit barn lægges direkte op til dig, så I får den vigtige hud mod hud kontakt. Hud mod hud anbefales at bruges så længe, at I har lyst. Dog anbefales det især i hele den tidligere ammeetablering, og gerne de første måneder.

 

Støtte

Støtte fra din partner og omgangskreds er altafgørende for en god ammestart. Selvom din partner ikke kan amme jeres barn, så kan din partner hjælpe og han/hun skal fungere som din personlige cheerleader og have den kærlige og beroligende hånd, når det hele er lidt svært.

OG HUSK…. AMNING ER MEGET MERE END MAD……

Hvis du ønsker at være bedst muligt forberedt på amningen, udbyder jeg ammekursus for gravide i min klinik på Frederiksberg eller online. Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her.  

Du kan også købe min ammeguide i min webshop. Guiden er udformet som et opslagshæfte og letlæselig. Du vil lære alt om korrekt sutteteknik, ammestillinger og hvilke problemer man kan støde på, og hvad du i så fald kan gøre.

Den gode barsels speciale er at yde akut ammehjælp til nybagte mødre, som finder amning svært. Vi tilbyder hjemmebesøg på Sjælland, Fyn og i områder på Jylland omkring Aalborg, Århus og Trekantsområdet. Du kan læse mere om vores tilbud her.

 

Velkommen

… til mit blogunivers.

Her vil jeg dele alt fra opskrifter og træningsprogrammer, til personlige indlæg og den nyeste viden med omdrejningspunkt i træning, sundhed, fertilitet, graviditet og efterfødsel. Jeg brænder for at hjælpe gravide, mødre og familier mod en sundere og stærkere hverdag, og jeg glæder mig til at inspirere dig!

Tak fordi du læser med <3

KIG LIDT RUNDT

Få bedre nætter!

Få bedre nætter!

Som mange af jer ved, har jeg haft et barn, som slet ikke har ville sovet om natten. Dette har selvfølgelig taget hårdt på vores familie. Både min mand og jeg har også døjet meget med at ligge...

Et halvt år som Corona mor

Et halvt år som Corona mor

Der er en grund til at kun én forælder har barsel. Her er min Corona-barsel på godt og ondt. En søndag morgen i slutningen af februar 2020 kom han ud, vores lille basse af en dreng. Ikke mindre end...