Fertilitet 

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Familie

Det essentielle graviditet - og baby forløb

Anbefalinger

Tips & Tricks

Fællesskab

Familieliv

Parforhold

Rejse

Selvomsorg

Baby

Kan slyngevugger skabe dårlige sovevaner hos en baby?

Guide til Slyngevugger
Vi er Baby Akademiet

Vi består af et team af fagpersoner indenfor sundhed og ernæring. babyfysioterapi, jordemoder, personlig træner med speciale i graviditet & efterfødsel, sexolog og sovevejledere

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Miniforløb til 0 kr som klæder jer på til den første måned med en baby

Sover din baby powernaps? Så skal du tilmelde dig vores powernaps workshop til 0 kr lige her

Kom godt i gang med babys første måltid i vores gratis onlinekursus

Udviklet i samarbejde med Membantu

Slyngevugger og deres påvirkning på babys sovevaner er et omdiskuteret emne, både blandt fagpersoner og forældre, og vi har modtaget mange spørgsmål fra forældre om brugen af slyngevugger. Nogle mener, at vuggerne er en gave, der gør deres liv nemmere, mens andre er bekymrede for, at brugen af vuggerne kan skabe dårlige sovevaner hos deres baby. Derfor vil vi i denne artikel dykke ned i, hvorfor mange babyer har nemmere ved at falde i søvn i en slyngevugge end i en almindelig vugge, og vi vil forklare, hvad en dårlig sovevane er, hvordan den opstår, og om slyngevugger kan skabe dårlige sovevaner.  

 

Hvad er en slyngevugge?

Slyngevugger er blevet et populært redskab til at hjælpe spædbørn med at sove bedre. En slyngevugge er en blød vugge af stof, som har en fjeder for oven, så den kan skabe en rolig og gyngende bevægelse. Denne bevægelse minder babyer om livmoderens trygge omgivelser, hvilket skaber en følelse af sikkerhed og komfort. På den måde kan en slyngevugge være med til at gøre overgangen fra livmoderen til den virkelige verden mere blød og rolig for babyer. Slyngevugger kan monteres på stativer, i loftet eller med ophæng i dørkarme, så man kan flytte dem rundt i huset og hænge dem i forskellige rum, alt efter hvor man befinder sig. På den måde er en slyngevugge meget fleksibel, da man kan vælge den ophængsløsning, der passer til familiens behov. Derudover er den visuelt designet sådan, at den er æstetisk pæn med et simpelt, klassisk udseende, der passer ind i de fleste hjem, hvis man går op i den slags. 

Nogle slyngevugger kan købes med en motor, som holder vuggen i bevægelse, uden at forældrene behøver at gøre noget. Der findes efterhånden en del forskellige slags motorer, der kan forskellige ting. I denne artikel fremhæver vi slyngevuggen med motor fra Membantu, både fordi vi samarbejder med brandet, men også fordi vi synes, at den løser en af de største udfordringer hos forældre, som mange andre slyngevugger ikke løser. Den har nemlig en app, der kan styre motoren, hvilket giver forældre en stor frihed og en større kontrol over babys søvn.

 

Parametre der påvirker babys sovevaner

Ud over at det er en stor omvæltning for babyer at lære at sove uden for livmoderen, kan babyers sovevaner også påvirkes af andre faktorer i deres liv, såsom deres udviklingsspring, overstimulering, eller hvis de får tænder. I sådanne tilfælde kan en slyngevugge være en hjælpende hånd for forældrene og en trøst for baby, fordi den skaber en tryg og velkendt ramme, der får baby til at slappe af, og vugger baby i søvn. Dog er det vigtigt at sikre, at babys grundlæggende behov er opfyldt, før man bruger en slyngevugge som sovehjælp.

 

Hvad er en dårlig sovevane?

En dårlig sovevane kan defineres som en vane, der hverken gavner babyen eller forældrene. I forhold til slyngevugger kan en dårlig sovevane f.eks. være, at baby vænner sig så meget til at sove i slyngevuggen, at den ikke kan falde i søvn andre steder. Dette vil både være en dårlig vane for baby og forældrene, fordi den binder forældrene til enten altid at være hjemme hos dem selv, når baby skal sove, eller også er de nødt til at tage slyngevuggen med rundt omkring, hvilket er enormt upraktisk. Hvordan undgår man så at vænne baby for meget til at sove i slyngevuggen, og dermed skabe en dårlig sovevane? Det vil vi dykke mere ned i, i de følgende afsnit.

 

Dette skal du være opmærksom på ved brugen af slyngevugge

Når du bruger en slyngevugge, er det vigtigt at huske, at slyngevuggen ikke bør erstatte en fuldtidssoveplads for din baby. Slyngevugger skal bruges som et redskab i dagligdagen og til de daglige lure, især i situationer, hvor baby har svært ved at finde ro til at sove. Eksperter fraråder brugen af slyngevugger om natten, da baby kan vænne sig så meget til at sove i den gyngende vugge, at baby har svært ved at sove andre steder, og altså udvikler en dårlig sovevane. Når man anvender en slyngevugge, er det derfor vigtigt at overveje, om hyppigheden af brugen af slyngevuggen begrænser babys evne til at sove andre steder eller til at udvikle sunde sovevaner. Brugen af slyngevugger bør altid afpasses efter babys behov og trivsel. 

 

To synspunkter på, om slyngevugger er en dårlig vane

Man kan kigge på, om slyngevuggen er en dårlig vane på to måder: På den ene side kan man stille spørgsmålene: 

  • Begrænser slyngevuggen jer som forældre? 
  • Stiller brugen af slyngevugge jer dårligere end hvis I ikke brugte den? 

Hvis dette er tilfældet, så kan slyngevuggen være blevet en dårlig vane, måske fordi I har brugt slyngevuggen hver gang baby skulle sove, også i nattetimerne, så baby har vænnet sig så meget til at blive vugget, mens den sover. Dette er selvfølgelig ikke optimalt, og her er slyngevuggen altså ikke blevet brugt efter vores anbefalinger.

Men på den anden side kan man også sige, at hvis alternativet til at lægge sin baby i en slyngevugge er, at man går rundt om spisebordet 15 gange, og vugger sin baby, eller man sidder på en bold og hopper, eller skal ud og vippe barnevognen hver 5 minut, for at ens baby kan sove lur, så kan det kræve så meget af dig som forælder, at få dit barn til at sove, at du bliver helt udmattet, og ikke kan fungere resten af dagen. I en sådan situation vil vi argumentere for, at en slyngevugge er værd at investere i og bruge hyppigt for at få mere overskud i hverdagen. 

Rådet er altså at tilpasse brugen af slyngevugge efter babyens og forældrenes behov, så I finder en rytme, hvor de vigtigste lure er i slyngevuggen, hvor I ved, at I relativt nemt kan få jeres baby til at sove.

 

Sådan undgår du dårlige sovevaner med en slyngevugge

Når du bruger en slyngevugge, er det vigtigt at bruge den som et redskab, og ikke som en erstatning for andre sovepladser eller -vaner. Det anbefales at bruge slyngevuggen til de sværeste lure, såsom den sidste lur på dagen, når både baby og forældre er trætte, og der er travlhed i hjemmet. Det er en proces for baby at lære gode sovevaner som f.eks. at sove i barnevogn udenfor eller i sin vugge i soveværelset. Og ligesom vi kender det fra os selv, er babyer ikke gode til at lære noget, når de er allermest uoplagte. Derfor er det en god rutine at bruge slyngevuggen til de sværeste lure, da det giver mulighed for at praktisere andre søvnrutiner og vænne baby gradvist til at sove andre steder på andre tider af dagen, hvor det er nemmere, at få baby til at sove.

Derudover er et andet tip til at undgå, at slyngevuggen ikke skaber dårlige sovevaner, at undgå at bruge den til at forlænge søvnen for meget, og sørge for at baby stadig har de nødvendige soveredskaber, såsom sut eller svøb, når han eller hun vågner. 

Har man en baby, som kæmper med at sove, er det vigtigt, at man ikke skruer mere og mere op for motoren i slyngevuggen, da baby så kan vænne sig til at skulle vugges i højt tempo for at kunne sove. I stedet anbefaler vi, at man kigger på babys trivsel, og hvad den har brug for. Måske har dit barn spændinger et sted i kroppen, er sulten, eller sluger for meget luft under amning, der gør, at den har bobler i maven, og derfor ikke kan falde til ro? Man kan også søge hjælp til at undersøge dette, hvis man ikke kan finde en løsning.

Generelt er det virkelig vigtigt, at man ikke alene kigger på slyngevuggen og tænker: “det fungerer med denne her motor, så vi bliver ved med at vugge og vugge”. Man skal være meget opmærksom på, at alle babys behov er opfyldt, og at baby ikke døjer med andre udfordringer, inden man benytter slyngevuggen. Følger barnet sin vægtkurve? Er fordøjelsen velfungerende? Har du bøvset dit barn godt af? mm. Ellers kan man risikere, at man overdøver babys signaler om, at noget ikke er, som det skal være. Har du tjekket dette, og stadig har problemer med at få dit barn til at sove, kan du roligt lægge det i slyngevuggen og starte motoren.

 

Sovehjælp på vej til dig

Har du problemer med at skabe gode sovevaner for din baby? Eller ønsker du at kunne skabe gode sovevaner for din baby fra start? Uanset om du bruger slyngevugge til din baby eller ej, er vi her for at hjælpe dig med at skabe gode sovevaner for din baby og få mere overskud i din hverdag. Derfor har vi udviklet kurset “Drømmestart” i samarbejde med Membantu, som netop informerer dig om, hvad du kan gøre, for at hjælpe din baby i god søvn, og hvordan du i denne forbindelse fordelagtigt kan bruge slyngevuggen med motor fra Membantu. Du lærer også om babyers søvncyklus, hvilket er vigtig information til at forstå din babys søvnmønster. Kurset er gratis, og vi anbefaler allerede at tage kurset under graviditeten eller de første tre måneder efter fødslen for at få mest mulig viden og grundlag til at træffe nogle gode beslutninger og skabe nogle gode søvnvaner fra start. På den måde undgår du at komme i en situation, hvor du er bundet til hjemmet, og føler dig begrænset i, at din baby kun vil sove med motoren tændt derhjemme. Det kan nemlig være meget isolerende og føre til frustration. 

Find kurset til 0 kr. her.

 

Vi anbefaler en motor til at skabe gode sovevaner med en slyngevugge

Som sagt forklarer vi i Drømmestart kurset, hvorfor det er fordelagtigt, at have en motor til slyngevuggen, men vi vil også komme med en lille opsummering her. Grunden til at vi anbefaler slyngevuggen med tilhørende motor fra Membantu er, at den som tidligere nævnt har en app tilknyttet, hvorfra man kan indstille og styre, hvor meget motoren skal vugge slyngevuggen. Det betyder, at man kan opbygge en god rutine, med forskellige stadier af, hvor meget slyngevuggen vugger. Dette er især super smart til, hvis man har en baby, der har vænnet sig for meget til at blive vugget under alle sine lure, og man derfor har brug for at trappe ned for slyngevuggen, indtil baby er kommet tilbage til en god sovevane igen. I dette tilfælde kan man bruge appen til at indstille motoren til at vugge slyngevuggen mindre og mindre og på den måde trappe ned for slyngevuggen, indtil baby har vænnet sig til at sove nogle af sine lure uden at blive vugget. Dette vil give forældrene mere frihed, så de ikke er bundet til at blive hjemme, når baby skal sove, men kan putte deres baby uden for hjemmet. Den samme metode anbefales, når baby bliver lidt større, og vokser ud af vuggen. Her kan motoren med tilhørende app fra Membantu igen hjælpe med at vænne baby af med at blive vugget under sin søvn.

 

Opsummerende

Slyngevugger kan altså være en værdifuld hjælp for forældre, der ønsker at give deres babyer en tryg og komfortabel soveoplevelse. Brugen af slyngevugger bør dog balanceres ansvarligt for at undgå, at de skaber dårlige sovevaner. For at få mest muligt ud af slyngevuggen anbefales det at investere i slyngevuggen med motor fra Membantu, der kan styres via en app, og tage vores “Drømmestart” kursus i babys sovevaner for at få den nødvendige viden til at træffe informerede beslutninger om brugen af slyngevugger.

Tilbage til viden

Kan slyngevugger skabe dårlige sovevaner hos en baby?

Kan slyngevugger skabe dårlige sovevaner hos en baby?

Hent dit Essentielle Babyforløb

Alt du får med

Så blev jeg mor

Guide til Delte Mavemuskler

Genoptræning efter fødslen

Mindfulness og selvomsorg for mor

Guide til efterfødselskroppen - og sindet

Næste

forrige

01

Babymanualen

De første dage med baby

Sådan gør du med din baby - ebog

Guide til milepæle hos din baby

Alt du skal vide om de "første gange"

Næste

forrige

02

0 kr

Lad det ske! Opstart på fast føde

Rebozo guide

Mindfulness & Vejrtrækning

Fødselsplan skabeloner

Fødselsforberedelse ebog

Næste

forrige

03

0 kr

0 kr

Ammevenlige sutter fra FRIGG

Plejeprodukter fra Mushie

Alt til babys første måltid

Lav lækker mad til
din baby

Neglefil til de små hænder 

Svøb i det lækreste materiale 

Favorit produkter til dig og din baby

Lad os være 

Pennevenner

Følg din babys udvikling dagligt eller ugentligt under hele graviditeten, og indtil din baby fylder 1 år i vores essentielle graviditet - og babyforløb til 0 kr. Du får værdifuld viden, mini-kurser, eksklusive rabatkoder & faglig vejledning direkte i din indbakke eller i dit medlemsområde!