Forside

Online Kurser

Freebies

Viden

Podcast

Favoritter

Om os

App

Kontakt

Booking

Babypakke

Terminsgrupper

Samarbejde

Fertilitet

Graviditet

Amning

Baby

Barsel

Søvn

Familie

Søg

Amning

Amning efter brystoperation – hvad skal du være opmærksom på?

Vi er Camilla & Maria

Camilla er vores IBCLC ammekonsulent og jordemoder som underviser dig det bedste hun har lært om alt indenfor graviditet, baby, søvn og amning. 
Maria er vores Sundhedskonsulent og ernæringsfysiolog, og hun underviser dig i alt om træning, søvn, motorisk udvikling, kost og en krop i balance før, under og efter din graviditet. 

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Lyt til vores podcast

Flere kategorier

Mange kvinder, der har fået en brystoperation, kan amme deres barn uden problemer, men nogle kan opleve særlige udfordringer, alt efter hvilken type operation de har fået foretaget. Det vigtigste er at være opmærksom og opsøge hjælp, hvis det er nødvendigt, så du og din baby får den bedste start sammen. Her gennemgår vi, hvad du kan være opmærksom på, hvis du har fået en brystforstørrende eller brystreducerende operation.

Brystforstørrende operationer

Ved brystforstørrende operationer placeres et implantat bag brystvævet. Selvom implantatet ikke ligger direkte i kirtelvævet, kan det i nogle tilfælde påvirke mælkeproduktionen. Dels kan implantatet skabe et konstant tryk på brystvævet, som kan skade det over tid, og dels kan det tage plads, der ellers ville være brugt til mælkeproduktion. Dette kan betyde, at det kan være svært at producere nok mælk, både i de første dage og på længere sigt, når din babys behov for mælk stiger.

Læs vores artikel om for lille mælkeproduktion her. 

Hvis du oplever udfordringer med mælkemængden, kan det hjælpe at amme lidt hyppigere, da det kan give din baby tilstrækkelig mælk samlet set henover døgnet. Det er også godt at vide, at statistikker viser, at chancen for fuld amning kan være omkring 40 % lavere for kvinder med brystforstørrende operationer sammenlignet med kvinder, der ikke har fået denne operation. Men husk, at alle forløb er forskellige, og mange mødre oplever succesfulde ammeforløb trods operation.

Læs også vores artikel om brysthypoplasi her.

Brystreducerende operationer

Hvis du har fået en brystreduktion, kan der være særlige hensyn i forhold til amningen. En brystreduktion påvirker ofte selve brystvævet, hvilket kan medføre arvæv i både kirtelvæv, nerver og mælkegange. Ammeforløbet kan derfor variere meget alt efter den anvendte operationsteknik og mængden af fjernet kirtelvæv.

De udfordringer, der typisk kan opstå efter en brystreduktion, handler om at få etableret og opretholdt en stabil mælkeproduktion samt sikre, at brystet kan tømmes effektivt, hvis mælkegange er blevet påvirket. Dette betyder dog ikke, at fuldamning er udelukket, men det kan kræve ekstra opmærksomhed og tålmodighed i begyndelsen.

Værd at huske i begyndelsen af ammeforløbet

Uanset typen af brystoperation, er det altid en god idé at være opmærksom på, at amningen forløber som forventet, og at din baby trives. Sørg for at holde øje med, at mælken løber til, og at din baby tager nok på i vægt. Et godt råd er også at prioritere uforstyrret hud-mod-hud-kontakt efter fødslen, hvis muligt, da det kan fremme tilknytning og skabe de bedste betingelser for amningen. Prøv også at få den første amning til at ske tidligt efter fødslen, og am hyppigt i de første dage for at stimulere mælkeproduktionen.

Støtte på din ammerejse

Amning er en rejse, der ser forskellig ud fra mor til mor. Hvis du oplever udfordringer undervejs, skal du vide, at vi er her for dig og har udviklet massevis af ressourcer, du kan gøre brug af, fx:

Amning handler ikke kun om næring, men også om kærlighed, tryghed og nærvær. Så uanset hvordan forløbet udvikler sig, er det vigtigste, at du og din baby trives og føler jer godt tilpas.

Author

Amning efter brystoperation – hvad skal du være opmærksom på?

det koster 0 kr

Kurser om første trimester, fødselsforberedelse, amning, babypleje, søvn, træning og meget mere

DET ESSENTIELLE GRAVIDITETS - OG BABYFORLØB

FÅ adgang til en app fyldt med viden til dig

E-bøger og guides om bækkengener, delte mavemuskler, udstyr til graviditeten og baby 

Sparring og rådgivning af jordemoder og sundhedskonsulent + fællesskaber direkte i appen

Daglige mails med viden om din graviditets - og babys udvikling

god ide alarm!

Lad os være 

Pennevenner

Få en daglig email om din graviditet - eller babys udvikling, gode gratis kurser som du helt sikkert får masser af viden og læring ud af, og unikke tilbud og et skønt fællesskab, ved at tilmelde dig vores dag-for dag nyhedsbrev her! Du kan afmelde dig med et enkelt klik, hvis du ikke længere vil forkæles maks! Og der er INTET spam - det lover vi!