Bemærk venligst at hjemmesiden er under opbygning

Spelt mor, curling mor, fantastisk mor – SUPERMOM!

Spelt mor, curling mor, fantastisk mor – SUPERMOM!

God mor, mange navne?

Dette er et af de indlæg jeg har haft lyst til at skrive mange gange, men ikke vidst hvor hen jeg skulle starte. Det er så vigtigt at få sagt det, men hvad skal man sige? Kender I det hvor I bare ville ønske, at hvis man ikke havde noget pænt at sige, så tiede man stille?

For aldrig nogensinde har jeg fået så mange grimme blikke, spydige kommentarer, eller oplevet at en fremmed kan få mig til at få det så dårligt med mig selv, som efter jeg blev mor.

Jeg troede, i min egen naivitet, at når man var mor var man del af et større netværk, med andre der ønskede en og ens børn det bedste. Ak, det findes der da helt bestemt også, men jeg oplever virkelig momshaming på det groveste HVER DAG.

Forleden lagde jeg en boomerang op af mig og Mila-Melodie, hvor jeg skrev at jeg glædede mig til institutionerne åbnede igen. Det var ikke fordi jeg ikke havde lyst til at være sammen med min datter. På ingenmåde. Heller ikke fordi, jeg havde planer om at sidde i min have og drikke vin, mens hun blev passet. Jeg fik de grimmeste beskeder om, hvilken dårlig mor jeg var, og hvorfor jeg dog havde valgt at få børn hvis jeg bare skulle aflevere de i en institution.

Sandheden er simpelthen at, jeg er en mor med et behov for at kunne være migselv i løbet af dagen. En mor der synes det er rart at kunne tage på arbejde og tænke på noget andet end madplaner, forældremøder og rengøring. Jeg synes det er hårdt at holde weekend med 3 små børn, hvor der altid er run på, hvor der er konflikter, hvor de er pylret og hvor man bare er PÅ fra kl 04.30 (JA, mine børn vågner der) til kl 19.00. Jeg synes det er krævende fordi jeg altid er bange for at de kommer tilskade når jeg skal passe dem, også har jeg nogle dage, hvor jeg slet ikke kan overskue at håndtere deres skænderier. Jeg har bare lyst til at give mig til at tude, og håbe de vokser hurtigere, så det kan blive nemmere.

Jeg er ikke en typisk mor

Jeg elsker mit arbejde næsten ligeså meget, som jeg elsker mine børn. Jeg prioriterer gerne at træne fremfor at stå tidlig op med dem. Jeg elsker at inddrage dem i mine interesser, som at dyrke en køkkenhave og lave mad eller krea projekter. Jeg er mindre god til at sætte alle mine egne behov til side for at udfylde deres. Forstå mig ret, så synes jeg det er sjovere at tage ud af huset for at tulle rundt i byen, end jeg synes det er sjovt at bygge LEGO. Jeg gør det alligevel, for det er det en god mor gør, ikke?

Det som bekymrer mig i det hele, er at folk har så svært ved at se andre mødre gøre ting på en anden måde end de selv ville. Mine børn har verdens bedste far. Han er kærlig, tilstede, omsorgsfuld og ansvarsfuld. De har 100 % tillid til ham, og de får al den kærlighed og opmærsomhed et barn kunne ønske. Uden ham, ville mine børn mangle den nærhed jeg ikke er ligeså god til at give.

Jeg hørte engang et studie der fortalte om, hvordan børn normalt svarede på, hvorfor de elskede sine forældre. Det svar flest havde var;

”Jeg elsker min mor fordi hun giver mig kys, og jeg elsker min far fordi han giver mig ting”.

Hos os er det modsat. Men det fungerer for os. Det er både vigtig for et barn at føle sig elsket, men også at føle sig sikker. Et barn skal både få kærlighed, et hjem og tøj og mad.

Så hvorfor føler nogle mødre at det er på sin plads at give mig (og sikkert andre) en skideballe over de valg jeg træffer for min familie?

Jeg vil gerne have spørgsmål til, hvorfor vi har valgt at leve som vi gør. Det betyder at personen der spørg gerne vil forstå mine valg. Jeg vil ikke have kommentarer og trusler om at jeg er en elendig mor bare fordi, jeg er anderledes end normen. Og det er det heller ingen andre der fortjener.

Jeg har holdninger baseret på mine personlige værdier. Jeg kunne aldrig finde på at lade mine børn spise ubegrænsede mængder slik, eller bruge sin ipad uden regler. Men bare fordi en anden mor ikke har det på samme måde, betyder det ikke at hun er en dårlig mor.

Derfor håber jeg at man i fremtiden kan prøve at omformulere sine trusler til venlige spørgsmål, inden man momshamer andre. Lad være med at dømme og hakke andre mødre ned. Lad os i stedet skabe et rum, hvor vi kan dele vores erfaringer og ærlige tanker uden at være bange for at blive dømt af andre mødre. Det er os der sætter standarden, så lad os alle gøre en insats for at gøre det nemmere at være mor. Vi får trods alt nok terror fra vores børn, ikke?

 

En uges trænings program til Mor & Baby

En uges træningsprogram til Mor & Baby

Mandag:

Hjemmeworkout:

 • Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først.

10 x Skulderpres m. baby
 – hold baby foran dig, spænd i maven og løft baby op over hovedet og ned igen. Sørg for at du ikke læner dig bagud i øvelsen, men at du bruger dine skuldre til at presse med.

10 x Squats m. baby
– stå i hoftebredes afstand og hold baby under armene/en armehule og en knæhase. Lav en squat og pres op igennem hælen på vejen op.

20 x Russian twist/mave twist
– sid på numsen på benene bøjet og ryggen ret, hold baby under armene og dyp baby fra side til side

10 x Walking planke ”over baby”
– Lig baby på en måtte foran dig, og stil dig i en lav planke. Dvs. på tæerne med begge underarme i gulvet. Placer nu den ene hånd, hvor din albue står og derefter den anden, således at du nu står med begge hænder i gulvet. Gå langsomt ned på underarmene igen. Næste gang tager du modsatte arm først.

Lav alle 4 øvelser, og gentag 3-5 gange, alt efter niveau.

Tirsdag:

Barnevogns workout

Gå en tur med barnevognen 2-5 km. 


På turen skal du lave:
20 lunges mens du skubber 
10 stående goblet squat (skovskidder-stilling squat) pres op igennem hælen på vejen op. 
Bakke skub, find en bakke også er det ellers bare med at nå toppen. Alternativ kan en “trappespurt” også bruges – parker barnevognen for foden af trappen og løb op og ned 3 gange.

Lav hver øvelse 3 gange, på turen.

Onsdag:

”Hviledag”

 • Gå evt. en lille tur for at løsne op i benene

 

Torsdag:

Hjemmeworkout:

 • Varm op i 5-10 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først.

Tabata

 • 1 runde tabata varer 4 minutter.
 • Her arbejder du 20 sek. og holder 10 sek. pause, og sådan fortsætter du igennem de 4 minutter.
 • du kommer til at arbejde i 20 sek. 8 gange.
 • Du kan download appen ”circle timer” gratis, hvor du kan indstille arbejdstid og pause tid.

Runde 1: Sideplanke (skift side)

 • Lig på siden med fødderne i gulvet og spænd op på underarmen så der bliver luft under dig. Du kan også ligge med hånden i jorden, så sideplanken bliver ”højere”. Lav planken skiftevis på højre og vestre side igennem de 4 minutter. Dvs. 4 gange planke til hver side.

 

Runde 2: Armbøjninger

 • Sæt knæene i gulvet, eller lav dem på fødderne. Placer hænderne lige under skuldrene og sørg for at albuerne peger bagud. Spænd op i maven og ballerne, og sænk dig langsomt ned mod gulvet, husk at det er brystet der skal ned til gulvet og ikke maven.

 • Hvis armbøjningerne er lidt for svære, så fokuser kun på” ned af” fasen. Dvs. sænk dig så langsomt ned mod gulvet som du kan, mens du tæller til 5. Rul om på siden, sæt dig op og find start positionen igen, gentag.

Runde 3: Rygløft/svøm

 • Lig på maven med hænderne strakt over hovedet. Løft nu overkroppen og benene på samme tid, og lav en svømme bevægelse.
  Når du ikke kan holde til at rygsvømme længere, skaleres øvelsen ned til rygløft. Her løfter du først overkroppen, så benene, holder spændingen på toppen i 2 sek. og sænker begge dele på samme tid. Husk at løfte kontrolleret og ikke i hurtige ryg.
Fredag:
 • Gåtur med barnevognen 2-5 km.
  • Udfordrer dig selv med et sted det går op ad bakke, hvis det er muligt.

Eller

 • 15 min løb, hvor du skiftevis går og løber hvert minut.
  • 1 min løb, 1 min gang, 1 min. løb osv.
  • Hvis du har svært ved at holde på vandet, så vent med at begynde at løbe, til du får styr på den! Arbejd i stedet på knibeøvelser, hver dag.
Lørdag:
 • Leg med de store børn
  • 30 min aktivitet med fuld gas
  • Fangeleg, sjippetorv, fodbold, boldspil, rundbold, havetrampolin osv.
 • Leg med baby
  • Lig på maven ved siden af din baby, og gør det samme som din baby. Hvis baby løfter overkroppen, benene, kravler osv. gør du det samme.
  • Lig på ryggen og løft din baby op i strakte arme over brystet (flyvemaskine). Løft baby op og ned, og udforer dig selv ved at lave, bevægelser fra side til side/flyve i 8-taller.
Søndag:
 • Hviledag


Hent programmet her:  En uges træningsprogram til Mor og Baby

 

6 udfordringer når du har delte mavemuskler

6 udfordringer når du har delte mavemuskler

Mange kvinder oplever delte mavemuskler under graviditeten, da de deler sig for at skabe rum til baby. Graden af hvor meget de deler sig, varierer dog en del. Efter fødslen samler de sig langsom igen under kroppens heelingsproces. Nogle vil dog opleve at mavemusklerne stadig er delte 8 uger efter fødslen, og skal derfor have ”hjælp” til at få dem styrket og samlet igen.

Delte mavemuskler defineres ved at du har 2 fingres mellemrum, eller mere, mellem dine mavemuskler. I nogle tilfælde hvor kerne muskulaturen er meget svag, kan mellemrummet være mindre.

 

Delte mavemuskler kan bringe mange udfordringer med sig, og derfor kan du nedenfor finde 6 udfordringer du skal være opmærksom på, for at komme godt videre.

 

 1. Du forventer at dine mavemuskler samles helt igen – og der intet mellemrum er

Er dette din forventning, vil du højest sandsynligt blive slemt skuffet. Hos de fleste vil der stadig være et lille mellemrum, da bindevævet ikke trækker mavemusklerne så tæt sammen, som før du blev gravid.

 

 1. Du får ondt i ryggen, fordi din kernemuskulatur ikke er stærk nok

For en stærk og stabil core – skal musklerne i din lænd og mave arbejde sammen. De skal så at sige, deles om arbejdet. Men når mavemusklerne deles, har din kernemuskulatur ikke den samme styrke som før. Derfor vil den ikke kunne bidrage med styrke og stabilitet, i samme grad som før. Din lænd skal derfor klare størstedelen af arbejdet, samtidig med at du begynder at svaje ryggen, og sammenlagt kan dette give smerter og udmunde i mere alvorlige følge problematikker.

 

 1. Du laver masser af mavebøjninger i håbet om at mavemusklerne samles igen

Du gør en indsats og arbejder for at styrke dine mavemuskler og reducerer mellemrummet. Desværre laver du den forkerte træning, og ender med at modarbejde dig selv. Du bør nemlig undgå lige mavebøjninger og planke, og i stedet fokuserer på at træne kernemusklaturen og de skrå mavemuskler.

 

 1. Du ligner stadig en der er gravid eller har en så kaldte ”toblerone mave”

Dine mavemuskler delte og for svage til at holde din kernemuskulatur stabil, hvilket ender ud i at du ligner en der stadig er lidt små gravid. Andre oplever at maven danner en trekant, når de laver en mavebøjning. Det bedste du kan gøre her, er arbejde med de inderste mavemuskler og generelt kernemuskulaturen, for at skabe en stærk og stabil forside spænding.

 1. Du er ikke opmærksom på dine hverdags bevægelser
  – disse har nemlig en stor indflydelse på om dine mavemuskler samles igen

Træning alene kan ikke samle mavemusklerne igen. Hvis du konstant laver bevægelser derhjemme, hvor mavemusklerne presse uhensigtsmæssigt, ville disse forhindre mavemusklerne i at finde på plads igen. Derfor skal du være opmærksom på ikke at belaste mavemusklerne, når du løfter dine børn eller sætter dig op i sengen/sofaen. Her kan du selv gøre noget aktivt, ved at rulle om på siden, og bruge armene til at skubbe fra med, når du skal op at sidde. Du bør også være opmærksom på ikke at bukke dig fremover for at løfte din baby op, men i stedet sætte dig ned i hug, løfte din baby, og bruge benene til at komme op igen.

 

 1. Du tror det er et kosmetisk problem og har kun fokus på hvordan det ser ud

– og du er ikke den eneste! Mange kvinder ved ikke, hvilke konsekvenser delte mavemuskler kan have, og tænker derfor på det som noget ”der ikke er pænt”. Delte mavemuskler er i sig selv ikke farligt, men de kan på sigt medføre problemer med lænd, ryg og iskias, – da styrken af din kernemuskulatur er svækket.

 

Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på dine hverdagsbevægelser, og sørger for at få styrket din kerne muskulatur efter en graviditet og fødsel.

 

Er du i tvivl om du har delte mavemuskler?

Vi har lavet en guide, så du kan tjekke dig selv hjemme i stuen.

Sådan kombinerer jeg træning og familie liv

 • Blog

Sådan kombinerer jeg træning med familielivet

Jeg elsker at træne. Det kommer ikke bagpå jer der kender mig. Før trænede, jeg for at se ud på en specifik måde. Det har jeg droppet for længe siden. Nu træner jeg udelukkende fordi, jeg nyder at mærke mælkesyren i kroppen, at blive presset til jeg kender blodsmagen i munden, og at koble helt af og fornye min energi. Og energi har jeg virkelig brug for med 3 små børn og en virksomhed der skal passes.

Alligevel har jeg mødt en del udfordringer, når det kommer til at finde tid til at træne efter jeg blev mor. I de komercielle fitnesscentre her i Aarhus er det umuligt at tage børnene med, når de vokser ud af liften. Klassisk efterfødselstræning der primært bliver brugt på gulvet med en pilatesbold, har heller ikke været min kop the. Samtidig har jeg haft et ønske om at kunne få træningen klaret fra morgenstunden af, da det er det der giver mig mest energi og den absolutte bedste start på dagen.

“Jeg har altid fået mest ud af træningen, når jeg har kunnet komme afsted alene..”


Det med at skulle holde øje med 3 børn samtidig med at jeg skulle passe min træning, har ofte endt ud i leg og alt for mange pauser. Derfor har vi prioriteret at jeg får lov til at træne 1 gang alene i løbet af dagen som minimum. Den træning ligger allrede kl 05.15-06.15. ja, det er hvad jeg kalder morgentræning.

Jeg cykler derefter hjem og henter børnene, som min dejlige mand har gjort klar til at blive afleveret. Så cykler jeg 10 km for at aflevere dem og møde på arbejde.

Nogle dage når jeg at lægge et træningspas ind inden, jeg skal på jernhesten for at hente ungerne igen. Andre dager gør jeg ikke, og det er de dage vi typisk skal til fit family bootcamp, ud på en legeplads, eller hvor vi klarer træningen sammen derhjemme.

 

 

Vi vil gerne være aktive sammen

Under min barsel med Matheo gik jeg til fit moms bootcamp (efterfødsels træning) 2 dage i ugen. Det var en fed måde at være sammen på, samtidig med at vi begge udviklede os og blev bedre motorisk. Det er bare lidt sværere at administrere, hvis man ikke er så heldig at have et job som mit, at få træningen klaret i dagtimerne. Derfor kommer jeg med de bedste råd til dig, der ønsker at træne for at blive stærkere og gladere, men som ikke ønsker at lægge dit træningspas midt i familiehyggen, aftensmaden eller i putningen;

 1. Træn om morgenen inden du skal møde. Enten kan du stå op inden solen gør, og træne for dig selv med et program. Eller så kan det henne, at du kan organisere det sådan at din bedre halvdel afleverer børnene de 2-3 gange i ugen du ønsker at træne.

 2. Træn om aftenen efter puttetid. Dette er et populært koncept hos vores bootcampere. Vi har nemlig valgt at lægge træningen efter puttetid (læs: kl 20.00) så du ikke går glip af de få, dyrebare timer med dit barn efter institutionstid. Samtidig er det ideelt til dig der ikke rigtig får lavet noget, når du selv er afsted, og som bliver motiveret af andre. Det er super godt til dig der er mor, uanset hvor gamle dine børn er, og som ønsker en kompetent instruktør og gode øvelser der tager sig af de problematikker, vi mødre møder efter graviditeter.

 3. Træn sammen som familie, lige inden aftensmad. Hvis du pakker din træningstaske, kan du tage af sted direkte efter arbejde. Vi har nemlig lavet et koncept som tillader forældre med små børn at træne sammen. Konceptet byder på øvelser for både mor og far, samt udfordringer for børn op til 5 år. Det er kvalitetstid på højt niveu. Det er simpelthen en fremragende måde at tilbringe tid på som familie, og være sundere sammen.

 4. Træn derhjemme og inkluder børnene. Jeg kender ikke én mor, der aldrig har lidt dårlig samvittighed, over alt den tid børnene bruger på ipadden eller foran fjernsynet, mens maden skal laves og ærinder klares. Tiden vi har med vores børn er dyrebar, og derfor er jeg tosset med ideen om at træne sammen med dem.

Hvordan går det så med dit vægttab Maria?

Hvordan går det så med dit vægttab Maria?

Et spørgsmål jeg får næsten dagligt, og det er jo fedt – på mange måder. Og så især hvis det bare kørte derudaf. Men det gør det ikke. Jeg fik en lidt træls nyhed ved mit sidste lægebesøg. Jeg har virkelig gjort mit for at rykke lidt rundt på kropsfordelingen her de seneste måneder. Ja, faktisk siden januar. Men uanset hvad jeg har forsøgt, er det simpelthen gået så langsom at jeg har nået at tvivle på om jeg nu stadig har evnen til at smide en hel del kilo og bygge en masse muskelmasse op. Jeg har gjort det før (desværre), hvor det gik noget nemmere. Men der havde jeg også kun 1 barn og ingen virksomhed 😛 Jeg ved jo i virkeligheden godt at jeg kan. Men så alligevel begynder man at tvivle en lille smule, da jeg jo ikke rigtig har rykket mig så meget som jeg gerne ville. Samtidig med at jeg bruger de fleste af mine vågne timer på at arbejde på at få virksomheden helt på plads, har jeg også 3 børn under 4 år jeg skal passe, en hund jeg skal gå med, aftensmad jeg skal lave, rengøring jeg skal klare. Men ak, jeg brokker mig ikke, for jeg synes ikke tiden har været den største udfordring. Faktisk synes jeg at jeg er ret god til at disponere min tid. Det jeg synes har været den største udfordring har været min helse. Jeg har følt mig gravid. Ja, du læste rigtig. GRAVID.

 

vægttab

 

Jeg har været så træt at jeg ofte har faldt i søvn på sofaen eller sammen med børnene når de skulle puttes kl 19.00. Jeg har også været sindsygt meget syg hele foråret. Så syg som jeg aldrig før har været. Endvidere har jeg haft kvalme, hovedpine og været skidt tilpas stort set hele dagen. Jeg har kunnet snacke min kvalme væk, eller sørge for at holde mig aktiv. Og det er jo ikke holdbart i længden, hverken for min familie, Rikke (min skønne kollega) eller mig selv. Derfor tog jeg til lægen og nægtede at gå før de havde testet mig for ALT.

En uges tid senere fik jeg svarene tilbage. ”Maria, det er ikke noget at sige til at du hverken taber dig eller har det godt. Dit stofskifte er ALT FOR LAVT”. Shit, hvad betyder det? Og hvorfor er det det?

Jeg synes det var super rart at få en forklaring på mine graviditets-lignende symptomer, samtidig synes jeg det var dejligt at få en bredere forståelse af hvorfor jeg ikke rigtig fik de resultater jeg arbejdede for. Jeg er lige startet på medicin her i sidste uge, og allerede nu har jeg fået det betydeligt bedre. Jeg har også tabt mig 3 kg den seneste uge. Det plejer jo at gå hurtigt til at starte med, så det gav i aller højeste grad skub i min motivation. Og som et plaster på såret bestilte jeg også et aktivitetsur som gave til mig selv – Garmin fenix 5S som i hvertfald sørger for at jeg holder mig til ilden. Det er noget fedt ved at se at der sker lidt, og skulle arbejde for præmier og være den bedste af sine venner. PS – hvis du også har et Garmin Fenix 5 ur, så tilføj mig lige som din ven, så kan vi blive sundere sammen!

 

 

Ligeså hårdt og udfordrende det kan være for andre at ændre livsstil og vaner, lige så hårdt er det for mig. Lige lidt som mekanikerens bil… Jeg er bare det bedre til at vejlede og motivere andre end mig-selv! Og prioritere at bruge tiden på andre end mig selv… Men nu er jeg endelig færdig med min kostplan (i samarbejde med min kostvejleder Umahro) og jeg er færdig med at lave min træningsplan! Jeg deler den med jer her, så I kan se hvad jeg laver, hvordan jeg spiser og dermed også holde mig op på det 😉

Det skal siges at jeg er vant til at træne, jeg har styr på teknik og jeg er over-ivrig, så dette er ikke en træningsplan jeg anbefaler nybegyndere at gå i gang med. Jeg trænede på denne måde når jeg ventet tvillingerne, men den 1. og 3. graviditet så meget anderledes ud 😉

Om ikke andet kan det måske give jer lidt motivation og inspiration til selv at komme i gang med et program, en kostændring eller en bootcamp hos os?! 😉

Jeg glæder mig til at skrive en opdatering om en 4 ugers tid om hvordan det går der, og en status på hvordan mit nye sportsur aka. Legetøj virker for mig!

 

1 uges kostplan for Maria Dior

 

 

1 uges træning for Maria Dior

Sådan må du træne, når du er gravid!

Sådan må du træne, når du er gravid! 

Er du gravid for første gang, sker der mange nye og uvante ting i kroppen, og man vil selvfølgelig gerne passe bedst muligt på den voksende guldklump. Måske endda også anden og tredjegangsfødende kan nikke genkendende til dette til trods for, at du har været turen igennem før. Baby skal jo helst have de bedste forudsætninger i mavsen, og du som vordende mor, skal forberede kroppen på alt det nye, der sker. En ting er, hvad vi spiser, noget andet er, hvad vi udsætter kroppen for. Må man træne under graviditet? I hvilke faser af graviditeten? Og i så fald, hvad og hvor meget må man træne?

Det er vigtigt at holde sig sund og holde kroppen i gang under en graviditet. Dermed ikke sagt, at alle sportsgrene er lige gode. Det er en god ide at skrue ned for eller helt droppe kontaktsport, som eksempelvis håndbold, fodbold, volleyball osv., mens du er gravid.

 

 

Til gengæld kan du lave en masse andet cardio og styrketræning, der gør godt for både dig og baby. Man skal ikke være bange for at give den gas under en graviditet, det skal bare gøres med måde, og man skal huske at lytte efter sin krop, der faktisk er ret god til at sende signaler om godt og ondt :). Her er der givet ideer til træning:

Løb

Så længe du kan holde til det, må du gerne begive dig ud på en løbetur. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke skal træne til et halvmaraton under din graviditet – det skal være i luntetempo og uden intervaltræning, specielt når maven bliver større. Lyt hele tiden til kroppen, den er smart nok til at fortælle os, når der er noget, der ikke er, som det skal være.

Styrketræning

Styrketræning er godt for kroppen, uanset om du er gravid eller ej. Der skal naturligvis være ekstra opmærksomhed på, hvilke øvelser, der laves, når du er gravid. Men som udgangspunkt kan du træne nogenlunde som du plejer et langt stykke af vejen. Det kan være en hjælp at styrketræne i maskiner under graviditet, da de giver muligheden for at arbejde kontrolleret i hensigtsmæssige kropspositioner, men du kan også sagtens lave funktionel træning. Træn gerne styrkeøvelser 2-3 gange om ugen.

Svømning

Svømning er en af de bedste former for motion, når kroppen har skavanker eller bliver større, tungere og nemmere træt. Vandet gør dig let som en fjer, og fjerner fokus i en stund for den øgede kropsmængde, når du bevæger dig i vandet. Det eneste du ikke må i vand er at dykke, ellers er der frit slag til at slå sig løs i bevægelser.

Knib!

En ting, der er vigtig at få gjort, uanset hvad du laver og hvor i din graviditet du er, er at knibe sammen! Mange ved det godt, men husker du at få det gjort? Spænd op i bækkenbunden flere gange om dagen og mindsk derved risikoen for bristninger under fødslen og forebyg inkontinens. Hyppige knib vil desuden hjælpe dig til at trække dig bedre sammen efter fødslen og hurtigere at få følingen igen. Så kniiiib!


– Vil du vide mere om træning under de 3 trimester? Så følg med i vores webinar-serie, hvor hvert afsnit fokuserer på et trimester og hvilken træning du må lave herunder. Kig med på vores facebook begivenhed 🙂

10 måder at få din kost tilbage på sporet!

 • Blog

10 måder at få din kost tilbage på sporet!

Er din kost røget af sporet, og er der kommet er par ekstra kilo på sidebenene? 
Så får du her vores 10 bedste råd, til at komme “back on track”. 

1. Drik vand, og drik nok vand! 1,5-2 liter, og ekstra på de dage, hvor du har trænet

 • Hvis din væskebalance falder med 4%, så falder dit energi niveau med 20%!

 

2. Prøv ikke at gøre overspisning godt igen, ved ikke at spise

 • Accepter i stedet at skaden er sket og kom op på hesten igen.
  Din krop har brug for næring fra sunde gode råvarer.

 

3. Husk at fejre de små fremskridt!

 • Ros dig selv for alt det du har rykket dig, og det du har opnået, i stedet for at være negativ over det du stadig mangler.


 

4. Lad ikke en dårlig dag, blive til en dårlig uge

 • “Jeg starter i morgen så..” glem den sætning. Hvis du falder i, så tag revance allerede ved næste måltid, og husk at nye vaner tager tid at på implementeret. 

 

5. Lær at elske grøntsager

 • Skjul dem i kødsovsen, blend dem og put dem i frikadelle farsen… Alle kneb tæller. Gril, kog, steg, bag eller put dem i en smoothie. Din krop har brug for vitaminer og mineraler, og de fylder ikke når så meget i kalorieregnskabet som pasta og pizza.

 

6. Lær at sige nej – om ikke andet, så hver anden gang

 • Gør det til en vane, at sige nej tak til sukker, kage og slik hver anden gang. På den måde har du allerede skåret 50% ned på dit sukkerforbrug. 


 

7. Smid alt det usunde mad fra dine skabe og køleskab ud

 • Det virker måske lidt madspilds-provokerende, men om ikke andet så virker det. Når fristelserne ikke lige i skufferne, og er let tilgængeligt, så bliver vi ofte for dovne til at gå ned i supermarkedet for at hente det. Og flyt for gudskyld slikskuffen ud i skuret, hvis i da har sådan en. 

 

8. Spis 5-6 gange om dagen, for at holde dit blodsukker stabilt

 • Hvis blodsukkeret ikke er stabilt, så kommer sukkermonsteret frem og sørger for at vi har spist et første stykke kage kl. 11 og tømt en pose slik kl. 16. Spis i stedet for flere gange om dagen, og husk mellemmåltiderne!

 

9. Sørg for at handle ind til flere dage af gangen, og undgå at handle når du er sulten

 • Hvis du handler lige før et måltid, kommer der ofte for mange inpulskøb og ting du absolut ikke har brug for ned i kurven. Planlæg derfor hvornår du handler, og køb til flere dage ad gangen. 


 

10. Lav en madplan – og undgå de hurtige usunde løsninger på travle dage

 • Med en madplan forebygger du de hurtige og ofte usunde løsninger, man ofte laver på de travle dag. Med en madplan kan du sørge for at have handlet ind til en ret, der er hurtig at lave, men stadig sund og mættende. 
 • Giv dig selv de bedste forudsætninger, for at lykkedes.

 

 

Ugens opskrift – Ovnbagte søde kartofler med persillesovs

Ovnbagte søde kartofler med persillesovs

Nu hvor kulden ikke helt vil slippe sit greb har vi brug for noget godt og sundt comfort food – såsom de her lækre ovnbagte søde kartofler!

4 portioner med tilbehør

1 t

Tilbehør til Frokost, aftensmad

Ingredienser:

 • 4 store sødekartofler
 • 1 ½ spsk. kokosolie
 • 1 ½ spsk. rismel, mandelmel, tapiokamel eller kokosmel
 • 2 ½ dl kokosmælk
 • ¼ tsk. muskatnød
 • 25 g. persille, finthakket
 • Havsalt
 • Friskpresset citronsaft
 • Friskkværnet sort peber
 • sojasovs
 • evt dild til pynt

Fremgangsmåde:

 • Tænd ovnen på 180 grader
 • Læg de søde kartofler i et ovnfast fad med en smule vand i bunden. Bag dem i 1 time, til de er så møre at du nemt kan prikke i dem med en kniv
 • smelt kokosolie eller smør ved mellemhøj varme, tilsæt mel og pisk det ud. Lad blandingen koge op.
 • Tilsæt så soja eller kokosmælken lidt af gangen, mens du pisker.
 • Skru ned for varmen og lad sovsen simre til den samler sig og bliver tykkere.
 • Rør persillen ud i sovsen
 • Anret de søde kartofler på en tallerken og snit dem op, så du kan komme citronsaft, sojasovs og persille sovs oveni.
 • Server med en god salat.

Enjoy

Forbered dig på at amme

Forbered dig på at amme

Dagens blogindlæg er skrevet af Sonja fra Den gode barsel.
Læs med og bliv klogere på hvordan du bedst forbereder dig på at amme!

Forberedelse på amning er vigtigt

I dag oplever desværre over 50% af nybagte mødre besværligheder med at amme. Mange mødre opgiver amningen allerede inden for 14 dage, oftest på grund af smerter i forbindelse med amning, sår og revner på brystvorter eller brystbetændelse. Det kommer bag på rigtige mange kvinder, hvor meget det kræver at få en ammeetablering i gang. Danske kvinder er generelt rigtig gode til at forberede til fødslen, men ikke til amning. Når de kommer til jordemoderkonsultation, og bliver adspurgt om de gerne vil amme, vil langt de fleste svare, at det vil de gerne. På vores ammeforberedende kurser for gravide, svarer 8 ud 10, at de deltager på kurset, fordi deres veninder havde fortrudt, at de ikke havde forberedt sig mere på amning, og mange af deres veninder stoppede med at amme, fordi de havde så mange problemer med amning.   

Afhængig af, hvor i landet du bor, er der desværre også meget stor forskel på, hvor lang indlæggelsestid man har på barselsgangen, og hvor meget ammevejledning man får. Det samme er også gældende for hvor hurtigt man får besøg af sundhedsplejersken. Alt dette kan have stor betydning for, hvordan ens amning kommer fra start.

 

Hvis du skal opnå en vellykket ammeetablering er det først og fremmest vigtigt at vide følgende:

 • Amning skal IKKE være smertefuldt. Det er helt i orden med ømhed, men ikke decideret smerte. Det er en gammel skrøne, at brystvorterne skal hærdes, at der kan komme sår og revner eller det ligefrem bløder fra dem. DET ER IKKE NORMALT!!!
 • Modermælk er meget let fordøjeligt.
 • Amning handler mere end kun om mad.
 • Amning kræver energi for både mor og barn at lære.
 • En ammeetablering tager mellem 3-8 uger.
 • Forbered dig på, at amning fylder rigtig meget.

 

Tålmodighed og tid

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er for amningen, at du indstiller sig på at bruge tid – rigtig meget tid på at amme.  En nyfødt baby skal spise mellem 8-10 x i døgnet, men det er også fuldstændigt normalt at barnet spise/sutter mere end det. En nyfødts baby mavesæk er på størrelse med et kirsebær ved fødslen. Når den er tre dage, er mavesækken på størrelse med en blomme, og et æg, når den er en uge gammel. Du skal indstille dig på ikke at lave andet i de første par uger – ja faktisk den første måned. Det kommer bag på rigtigt mange, hvor meget tid man bruger på det, og hvor meget det fylder. Derfor – acceptér det – nyd tiden med dit barn. Husk på, at du skal nok få rigelig tid til alt det du havde forestillet dig, at din barsel skulle bruges på – men bare ikke den første måned.

 

Ro og hvile

Skær ned for barselsgæsterne! Aftal med jeres familie og venner, at I nok skal kontakte dem, når I er klar til at modtage gæster. For mange gæster går ud over amningen. Man kommer til at udskyde amningen, fordi der er gæster. Husk på, at dit barn har ligget fuldstændigt beskyttet i livmoderen, og kender kun til dig og far. For mange mennesker (især på én gang) kan gøre dit barn meget uroligt og utrøsteligt, fordi det simpelthen har fået for mange indtryk. Selvom dit barn sover under besøget, kan det blive overstimuleret.

Hvis jeg skulle have lov til at bestemme, så jeg vil på det kraftigste anbefale først at aftale besøg efter 14 dage. Så bruger I tiden på at lære jeres barn at kende, og få amningen op at køre samt at få noget søvn!

 

Øvelse

For nogle er det nemt at få lagt sit barn til brystet, men for mange er det virkelig svært! Så derfor indstil dig på, at det kan tage tid at mestre. Forsøg ikke at blive stresset, hvis dit barn ikke får fat med det samme, og begynder at blive utålmodig og græder. Det er normalt.

 

Det vigtigste at huske, når dit barn skal ammes:

 • I alle stillinger skal barnets mave vende mod din mave.
 • Barnet skal til dit bryst og ikke omvendt.
 • Barnets næse skal være ud for din brystvorte.
 • Barnet skal gabe højt før det føres til brystet.
 • Barnet skal HELT ind til brystet! Barnets hage skal røre dit bryst.
 • Brug alle ammestillinger for at få tømt og stimuleret brystet ordentligt.

 

Hud mod hud

Hud mod hud er essentielt for amningen og tilknytningen til dit barn! Hud mod hud er ikke bare hyggeligt, men har stor betydning for barn og mor. Lige så snart dit barn bliver født, lægges det op på brystet af dig, og her ligger I sammen uforstyrret i ca. to timer, før barnet vejes og undersøges. Skal man have planlagt kejsersnit, så er det efterhånden alle danske fødesteder som tilbyder hud mod hud kejsersnit – dit barn lægges direkte op til dig, så I får den vigtige hud mod hud kontakt. Hud mod hud anbefales at bruges så længe, at I har lyst. Dog anbefales det især i hele den tidligere ammeetablering, og gerne de første måneder.

 

Støtte

Støtte fra din partner og omgangskreds er altafgørende for en god ammestart. Selvom din partner ikke kan amme jeres barn, så kan din partner hjælpe og han/hun skal fungere som din personlige cheerleader og have den kærlige og beroligende hånd, når det hele er lidt svært.

 

OG HUSK…. AMNING ER MEGET MERE END MAD……


Hvis du ønsker at være bedst muligt forberedt på amningen, udbyder jeg ammekursus for gravide i min klinik på Frederiksberg eller online. Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her.  

Du kan også købe min ammeguide i min webshop. Guiden er udformet som et opslagshæfte og letlæselig. Du vil lære alt om korrekt sutteteknik, ammestillinger og hvilke problemer man kan støde på, og hvad du i så fald kan gøre.

Den gode barsels speciale er at yde akut ammehjælp til nybagte mødre, som finder amning svært. Vi tilbyder hjemmebesøg på Sjælland, Fyn og i områder på Jylland omkring Aalborg, Århus og Trekantsområdet. Du kan læse mere om vores tilbud her.

 

Ugens Opskrift – Sund og lækker Musli på kun 5 min!

Musli

Den her lækre musli er næringsrig, mættende og lækker – på én gang! De mange nødder og kerner gør at du får et godt skud af de vitaminer og mineraler der er nødvendige for celleopbyggelse – og dermed kroppens mulighed for at restituere efter træning for eksempel. Den er dog også god på helt almindelige hverdags morgener oven på en smoothie, skyr eller bare med mælk på.

For 1 portion = 25 g. eller 2 spsk. af blandingen

5 min

Morgenmad

Ingredienser:

 • 75 g. kokosflager
 • 50 g. mandelflager
 • 50 g. hasselnøddeflager
 • 25 g. chiafrø
 • 1 spsk. gojibær
 • 50 g. solsikkefrø
 • 50 g. græskarkerner
 • 25 g. hørfrø
 • 25 g. afskallede hampefrø
 • Lidt kokosolie til ristning
 • 1 spsk. saft presset af friskrevet ingefær
 • 2 tsk. stødt kanel

 

Fremgangsmåde:

 • Bland ingredienserne, udover gojibærene, og rist dem på en pande i kokosolie og ingefærsaft, til det er gyldent og sprødt.
 • Afkøl og tilsæt gojibærene.
 • Opbevar i en kagedåse
 • Server med skyr, græsk yoghurt, mælk eller oven på en smoothie.
 • Spis max. 2-3 gange i ugen

 

Velbekomme <3